Jens Adams nieuwe beloftenkampioen. Van Aert uitgesloten

Jens Adams nieuwe beloftenkampioen. Van Aert uitgesloten

Ophef in de start van het beloften-BK toen topfavoriet Wout Van Aert iets te vroeg vertrok en uitgesloten werd. Jens Adams profiteerde optimaal en pakte zijn eerste tricolore uit zijn carrière. Toon Aerts en Laurens Sweeck.

Vijf rode bollen lichten op. Daarna verdwijnen ze en wordt gewacht op groen om van start te gaan. "Maar dat groen liet vandaag wel heel lang op zich wachten", gaf de latere kampioen Jens Adams toe. "Dat terwijl een nerveus peloton staat te trappelen om te vertrekken. Vreemd, vond ik het ook. En daar is Wout de dupe van geworden."

Zoals het reglement van de UCI in art. 5.1.047 voorschrijft, wordt een renner die een valse start veroorzaakt, uit de wedstrijd genomen. Exit Wout Van Aert dus. En een herstart voor de rest. "We stelden ons echter soepel, en gaven Van Aert nog de kans om -weliswaar vanop de laatste rij- alsnog van start te gaan", aldus KBWB-commissaris Patrick De Munter. "Maar dan had ik wel toestemming nodig van alle concurrenten, en dat was niet het geval. Twee Sunwebrenners (Vermeersch en Merlier) staken hun hand op. Tja... Dan is het over."

Met twee de slotronde in

Met het wegvallen van topfavoriet Wout Van Aert kreeg het talrijk opgekomen publiek wel een open en spannend kijkstuk. Met in de hoofdrollen Toon Aerts, Jens Adams, Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch. Vier renners die tot driekwart koers aan elkaar gewaagd waren. Foutjes en slippertjes beslisten over de positiewisselingen. Uiteindelijk trokken Adams en Aerts met zijn tweeën de finale in. Vermeersch paste eerst, terwijl ook Sweeck de rol loste.

In een bloedstollende finale trok Jens Adams uiteindelijk aan het langste eind en schonk het kersverse Vastgoedservice-Golden Palaceteam meteen een nationale titel. Toon Aerts finishte op acht seconden, Laurens Sweeck pakte het brons. Een moegestreden Gianni Vermeersch en Tim Merlier maakten de top vijf vol.

"Nog nooit op podium"

Voor Jens Adams werd het BK de absolute gloriedag in zijn carrière. "Ik stond eerder nog nooit op een BK-podium. Ook vandaag behoorde ik niet tot de topfavorieten, al hing het achter Van Aert -met voorsprong de beste Belg de voorbije maanden- toch wel dicht bijeen. Ik wist dat, als alles meezat, ik wel een kansje maakte. Zeker na het wegvallen van Wout."

Toch was Adams niet goed vertrokken. "Verkeerde bandenkeuze. En daarnaast kantelde mijn zadel, zodat ik niet anders kon dan de materiaalpost binnenrijden en wisselen. Van dan af kon ik wel vlot opschuiven en naar de kop van de koers rijden. Toen ik vooraan kwam, ben ik in mijn kansen beginnen geloven." De vierdejaarstudent kende trouwens een aparte voorbereiding. "Maandag had ik les in Hasselt, van dinsdag tot vrijdag had ik stage in een kine-praktijk in Kontich. Niet ideaal. Gelukkig kon ik zaterdag wat rust inbouwen."

Feestje ten huize Aerts

Even verrassend als de titel van Adams, was de tweede plaats van Toon Aerts, die vooral uitblonk in de zandstrook. "Even sloeg ik er zelfs een kloofje, maar toe ik lek reed, moest ik veel extra krachten aanwenden om de materiaalpost te halen. Maar ik wil me daar niet achter verstoppen. Iedereen heeft wel wat pech gehad, hé. En in de slotronde was het echt hard tegen hard tussen Jens en ikzelf, bovendien opgezweept door het publiek."

Met zijn zilveren plak kon Toon Aerts uiteindelijk wel leven. Gisteren pakte zijn jongere broer Thijs ook al een medaille bij de junioren. "Het motiveerde me", grijnsde de Rijkevorselnaar. "Gisteren was er al een feestje bij ons thuis, hoorde ik. Dat kunnen we vanavond nog eens overdoen.

Laurens Sweeck moest zijn tricolore dus inleveren aan Jens Adams. "Uiteraard had ik gehoopt om mijn titel te verlengen. Na het uitvallen van Van Aert geloofde ik er ook in. En uiteindelijk was het ook een spannende titelrace. Iedereen maakte foutjes, ging wel eens onderuit", besloot de Kwadro-Stannahbelofte.
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!