Yentl Bekaert en Jappe Jaspers eerste Belgische kampioenen

Yentl Bekaert en Jappe Jaspers eerste Belgische kampioenen

Yentl Bekaert bij de eerstejaarsnieuwelingen en Jappe Jaspers bij de tweedejaars zijn de eerste Belgische kampioenen. Bekaert haalde het na een duel met Arno Debeir, Jaspers klaarde de klus dankzij een lange solo.

Bekaert mag beschouwd worden als een 'fenomeentje'. De amper 14-jarige Passendalenaar pakte aan de Gaverbeek al zijn achtste titel uit zijn nog bijzonder prille carrière. "Eén keer op de weg, drie keer in het tijdrijden, tweemaal op de piste en nu ook al twee keer in het veld”, verduidelijkt de Avia-renner ons. “Op de piste rijd ik niet meer, maar de keuze tussen de weg en het veld heb ik nog niet gemaakt."

In Waregem sloeg de West-Vlaming snel een kloofje, maar werd in de tweede koershelft bedreigd door een oprukkende Arno Debeir, ook al een West-Vlaming. In de slotronde kwam die zelfs aansluiten en liet verrassend Bekaert ter plaatse.

"Ik was wat te voortvarend gestart", gaf die na afloop toe. "Ik moest even naar adem happen, maar in een van de laatste loopstroken kon ik toch opnieuw afstand nemen."

Florian Vermeersch mocht met brons naar huis, Andreas Goeman en Toon Vandebosch maakten de top vijf vol.


Jaspers verrast iedereen in openingsronde

In het BK voor tweedejaarsnieuwelingen een kleine verrassing. Alex Colman en Alessio Dhoore waren de uitgesproken favorieten, maar de titel ging -compleet verdiend overigens- naar Jappe Jaspers..

De Bonheidenaar nam een indrukwekkende start en versmachtte meteen de concurrentie. Al moet gezegd: bij de eerste achtervolgende groep een tijdlang geen Alessio Dhoore. "Eerst kreeg ik een wiel in mijn gezicht, niet veel later kwam ik ook nog eens ten val. Ik kon toch naar voor rijden, maar de kloof met Jappe was te groot. Nu, eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Jappe een meer dan waardige kampioen is. Hij reed een heel knap BK."

Kersvers kampioen Jaspers eerde op het podium zijn moeder, die enkele jaren geleden overleed. Daarna deed hij zijn verhaal van de wedstrijd: "Na de zandstrook zat ik plots alleen op kop. Er werd me toegeroepen dat ik twintig seconden vooruit reed. Eerst geloofde ik het niet, maar naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ik meer en meer zelfvertrouwen. Dit is een fantastisch moment in mijn carrière."
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

maart 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!