Sven Nys wil zaterdag de basis leggen voor topprestatie op zondag

Sven Nys wil zaterdag de basis leggen voor topprestatie op zondag

Dat hij met een heel goed gevoel thuisgekomen is van Rome, vertelt Sven Nys. "De perfecte cross, op die eerste paar ronden na. Daarom leg ik er morgen nog eens duchtig de pees op. Kwestie van zondag een zwakke eerste koershelft te vermijden."

Sven Nys gaat dit weekend op zoek naar een negende driekleur als profveldrijder. Hij vertrekt zondagmorgen naar eigen zeggen vol zelfvertrouwen naar de Waregemse hippodroom. "Mijn tweede koershelft in Rome stelde me meer dan gerust", zegt hij. "Ik reed er rapper dan de winnaar, dus moet ik niet mopperen. Het enige probleem was het eerste half uur. Ik miste vinnigheid en kwam daardoor té traag op gang. Een beetje te vergelijken met wat ik in Heusden-Zolder voelde. Alleen kon ik dat op het snelle parcours in Zolder niet meer rechtzetten, in Rome grotendeels wel."

Net als Heusden-Zolder was ook Rome een wedstrijd waar daags voordien niet gecrost werd. En dat is ook zondag in Waregem het geval, dus wil Nys niets aan het toeval overlaten. "Daarom ga ik morgen nog een laatste intensieve training achter de brommer inplannen", weet hij. "Dus ja, eigenlijk wil ik op zaterdag de basis leggen voor een goede eerste koershelft op zondag." De rest van de week was een stuk minder intensief. "Dinsdag en woensdag heb ik nog goed getraind, maar donderdag en vandaag deed ik het heel rustig aan."

"Trapje hoger"

Net als Niels Albert denkt ook Sven Nys dat het daar aan de Gaverbeek een duel wordt tussen hem en zijn dorpsgenoot. "Als je de resultaten van de laatste weken en zelfs maanden bekijkt, merk je dat wij tweeën toch een trapje hoger staan dan de rest. Op voorwaarde dat we het niet te tactisch gaan aanpakken, uiteraard. Als we te veel naar elkaar beginnen kijken, stijgt het aantal kanshebbers. Dan denk ik aan Peeters, Meeusen en Vantornout. Pauwels? Hmm, ik vind het logisch dat hij de druk afhoudt. In dit geval zeker niet onterecht. Maar een Pauwels zonder verwachtingen is gevaarlijker dan een Pauwels die vooraf als favoriet bestempeld wordt. Toch maar opletten, dus."

Ook Nys ging het parcours niet vooraf verkennen. "Maar dankzij het Sporza-filmpje met Sven Vanthourenhout weet ik wel waar ik me aan moet verwachten. Bij het bekijken ervan moest ik spontaan aan Loenhout, Hamme-Zogge en Ruddervoorde denken. En dat zijn omlopen die zowel Albert als mezelf goed liggen. Wat dan het verschil moet maken tussen ons? De vorm van de dag. Al kan ook de zandbak cruciaal zijn, zoals Rob Peeters het deze week al aanhaalde. Die volgt vrij snel na die zware loopstrook, waar je toch wat van je krachten laat. Maar ook daarin denk ik niet dat Niels noch ikzelf voor elkaar moeten onderdoen."

"Een uur vol gas"

Blijft voor Nys één probleempje: zijn eerste koershelft. Maar daar wordt dus morgen aan gewerkt via een extra intensieve training. "En tijdens de cross ga ik uit van mijn eigen sterkte. Als ik strijdvaardig, agressief en met mijn beste benen aan de start sta, geef ik mezelf een grote kans om de driekleur te pakken. En als ik Niels Albert er niet afkrijg, dan kan ik nog altijd rekenen op een goede eindsprint als extra wapen."


"Of ik een tactisch plan heb? Ja: een uur lang vol gas! En zien wat er van komt. Zoals ik daarnet vertelde, hoe tactischer we koersen, hoe meer kans dat anderen zich in de strijd kunnen mengen. Ik heb de voorbije weken al genoeg laten zien dat ik het hoge tempo een uur lang kan aanhouden. Waarom zou dat zondag niet kunnen? Ik vat trouwens het BK aan zoals elke andere wedstrijd."



Actiefoto: ©Patricia Cristens Tag: Sven Nys




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!