Niels 'peter' Albert volgde de heisa vanop afstand, maar denkt er het zijne van

Niels 'peter' Albert volgde de heisa vanop afstand, maar denkt er het zijne van

Niels Albert deed zich vorige zondag in Rome nog een extra dosis vertrouwen cadeau voor het BK. De rest van de week hield hij zich gedeisd. "Het belangrijkste wapenfeit van deze week? Ha, ik ben peter geworden! Fantastisch nieuws, toch."

Had u de voorbije vijf dagen al iets gehoord van, of gelezen over Niels Albert? Wij ook niet. Dus belden we de Tremelonaar gisteren toch maar even op om te horen of alles oké is met hem. "Oei, ge maakte u toch geen zorgen om mij? Had ik dat geweten, ik had wel eens een tweet de wereld ingestuurd, hoor", antwoordt Albert 'op zijn Alberts'. "Maar eerlijk, was er nog niet genoeg twitterverkeer over het BK, deze week? Natuurlijk heb ik alle heisa op de voet gevolgd, maar ik heb wijselijk beslist me er niet mee te moeien."

"Balken beslissen nooit over winst en verlies"

Maar hij heeft zich wel kostelijk geamuseerd, lacht hij. "Al stelt het allemaal wel heel weinig voor, die balkenkwestie. Zeg mij eens, in welke wedstrijd in het verleden zijn de balkjes echt beslissend geweest over winst en verlies? Ik kan er amper opnoemen, hoor. Pontchateau '89, waar De Bie wereldkampioen werd? Goh, absoluut niet te vergelijken, toch?. Een ook zondag zullen die twee obstakels geen enkele rol van betekenis spelen in het koersverloop. Veel geblaat voor weinig wol."

Net als zijn grote concurrent Sven Nys, achtte ook Albert het niet nodig om het parcours vooraf te gaan verkennen."In het verleden deed ik het wel een paar keer in de aanloop naar een BK, maar dat had telkens een reden. Ik denk aan het zand in Antwerpen, het ijs in Oostmalle. Maar de ondergrond in Waregem? Hoeveel wijzer kon ik daar worden? Het parcours verandert voortdurend. En na zaterdag (de jeugdkampioenschappen, red) verandert het opnieuw. Ik vond het verloren energie."

Slechte start onmogelijk

Na zijn zege in Rome, heeft Albert uiteraard zelfvertrouwen te koop. "Ik ben tevreden over de vorm, absoluut. Maar eerlijk: dat was ik ook al tijdens de kerstperiode. Het is niet omdat ik die week nergens won, dat ik niet de goede conditie te pakken had. Door omstandigheden mondde dit alleen niet uit in overwinningen." Dat Sven Nys daar deels de reden van was, ontkent de BKCP-Powerpluskopman niet. "Dat is zo. Sven was super. Maar ik werd ook een paar keer teruggeslagen door een slechte start. Dat kan me zondag niet overkomen, hé. Met hoeveel starten we? Veertien? Dat betekent sowieso een goede start, hé."

Ook Albert verwacht zondag een duel met Sven Nys. "In normale omstandigheden zal het tussen ons twee gaan. In wiens voordeel het parcours in de Hippodroom is? Moeilijk in te schatten. Ik wil eerst afwachten hoe de modderpassages er bij liggen tegen dat wij moeten starten. Als we in die blubber sowieso van de fiets moeten, zijn Sven en ik op die stroken aan elkaar gewaagd. Als er nog net kan gereden worden, heeft Sven op die stroken misschien een licht voordeel. Ik hoorde Rob Peeters vertellen dat de zandstrook meer van cruciaal belang is. Daar heb ik dan weer een goed gevoel bij, snap je?"

De truken van De Clercq

Albert-Nys. Maar wat met de anderen? "Toch opletten daarmee", waarschuwt hij. "Kevin Pauwels lijkt zich wel heel gemakkelijk neer te leggen bij het meesterschap van Sven en ikzelf. Maar hij is beter dan hij laat uitschijnen. En Klaas Vantornout die ziek werd? Eerst zien. De truken van De Clercq noem ik het. Maar ik trap daar niet meer in. Ik hou met iedereen rekening. Zelfs met Peeters. Met Tom Meeusen iets minder. Omdat ik vind dat Tom zich dit seizoen meestal vastklampt in het wiel om er dan in de finale nog uit te komen. Zoals op de Koppenberg, of in Diegem. Maar in Waregem gaat het nooit zo lang samentroepen en dat speelt niet in Toms voordeel."

Of Albert al een tactiek uitgekiend had, wilden we weten. "Uitgaan van mijn eigen sterke punten is de boodschap. Wat dat is? De koers hard maken, hé. Waarom zou ik met Sven de laatste ronde intrekken als ik hem eerder kan afschudden? Dat het een saai BK kan worden als ik goed ben? Ja, maar als ik iets minder ben en Nys is in orde, kan het ook saai worden, hoor."

"Eigenlijk hoop ik dat we allebei in orde zijn. En dat wens ik iedereen toe, trouwens. Dan wordt het een eerlijke strijd en moet achteraf niemand met excuses afkomen."

Albert liet de voorbije weken zowel de Wereldbeker als de Bpost Trofee zo goed als uit handen glippen. Dat moet ongetwijfeld voor wat extra druk zorgen om zo snel mogelijk een prijs te pakken? "Vind je? Ik denk het niet. Dan moet iedereen met druk aan de start staan. Ik sta er goed voor in de Superprestige, Sven Nys in de Bpost Trofee. Al hebben we allebei nog niets in handen. Dus starten wij met dezelfde wapens wat dat betreft. Maar al die anderen? Met hoeveel druk staan die dan aan de start?"

Robbe

"Trouwens", verrast Albert plots. "Misschien sta ik beter niet op het podium, zondag. Ha nee, ik ben gisteren immers peter geworden. De vrouw van mijn neef is bevallen van een tweeling: Robbe en Mira. Wel, ik ben peter van 'de Robbe'. Daarom wil ik zondag na het BK zo snel mogelijk opnieuw naar de kraamkliniek om mijn suikerbonen op te eten.. -even pauze- Grapje, hé. Natuurlijk ga ik voor de driekleur. Maar ik wou gewoon even kwijt dat ik sinds gisteren een petekindje heb. En of ik er fier op ben!"













Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!