Vreemde 'position switch' in nieuwe UCI-ranking

Vreemde 'position switch' in nieuwe UCI-ranking

Vandaag werd de nieuwe UCI-ranking vrijgegeven. De twee meest opmerkelijke vaststellingen: Albert won in Rome, maar zakt van twee naar drie. Daarnaast staan voor het eerst sinds lange tijd slechts vier Belgen in de top tien. Van der Haar blijft leider.

Voor wie het veldrijden niet zo op de voet volgt, is die nieuwe UCI-ranking wellicht even schrikken. Niels Albert won zondag de voorlaatste manche van de Wereldbeker, maar zakt op de ranking toch van plaats twee naar plaats drie. Wereldkampioen Sven Nys doet immers haasje over met zijn dorpsgenoot.

Die vreemde 'position switch' is al bij al vrij eenvoudig te verklaren. Vorig jaar moest Nys in Rome vrede nemen met een twintigste plaats, terwijl Albert er tweede werd, na winnaar Kevin Pauwels. Concreet betekent dit dat Nys met zijn derde plaats van zondag heel wat beter doet dan vorig jaar en zo veel punten 'terugpakt' (de UCI-ranking wordt immers berekend op basis van de resultaten van de voorbije twaalf maanden), terwijl Albert maar één plaatsje beter deed.

Pauwels zakt verder weg

Kevin Pauwels, winnaar in Rome 2013, verliest op zijn beurt een pak punten en zakt van vijf naar zeven op de ranking. Ook Klaas Vantornout -die wegens ziekte Calpe boven Rome verkoos- verliest punten, maar behoudt wel nog zijn vierde plaats.

Ook opmerkelijk: voor het eerst sinds lange tijd staan slechts vier Belgen in de top tien van de ranking. Belofte Mathieu van der Poel komt de top tien binnen ten koste van Bart Aernouts. Naast leider Van der Haar en Thijs van Amerongen is Van der Poel de derde Nederlander in die top tien, dat met Albert, Walsleben en Van der Poel ook drie BKCP-eenheden telt.

Voor alle duidelijkheid, deze ranking wordt alleen gebruikt voor het bepalen van de startorde. Voor de rest wordt daar voorlopig niemand rijker of armer van.

Yannick Peeters blijft junioren-ranking leiden

Geen wijzigingen bij de dames: Katie Compton leidt voor Marianne Vos en Sanne Cant. Ook bij de junioren geen wijzigingen in de top van het klassement. Ondanks zijn mindere prestatie in Rome, blijft Yannick Peeters de UCI-ranking aanvoeren voor Adam Toupalik en Kobe Goossens.




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!