Bijzonder boeiend duel... voor plaats twee in Nys' speeltuin

Bijzonder boeiend duel... voor plaats twee in Nys' speeltuin

Sven Nys is op dit moment buiten categorie. In zijn eigen Grote Prijs snelde hij vandaag naar een twaalf op vijftien. De wereldkampioen soleerde een uur lang. Gelukkig was de strijd voor plaats twee een stuk boeiender.

Al in de eerste ronde stoomde Nys op zijn nieuwe Trek naar de koppositie. Rob Peeters, die zijn Vastgoedservice-Golden Palaceteam meteen op de kaart zetten, drong even aan maar zag snel het nutteloze van zijn onderneming in. Deze Nys is té goed voor de concurrentie. Niets aan te doen. In de slotronde -een ereronde pur sang- maakte hij nog even een slippertje, maar voor de rest heerste Nys op zijn Balenberg zoals hij dat het voorbije decennium wel meer deed.

"Klik in Essen"

"Sven maakte de klik in Essen", vindt zijn coach Paul Van Den Bosch. "Sindsdien durf hij weer voluit gaan in de eerste koershelft, daar waar hij de voorbije maanden eerder leek omgeschoold tot finisher." Nys bevestigde na afloop. "Daar kwam inderdaad de kentering, en sindsdien ging het alleen maar in stijgende lijn."

Dat hij nerveus was, en toch een beetje schrik had hoe die nieuwe fiets het ging doen, vertelde hij vooraf. "Ik kon hier ook alleen maar verliezen. Geen leuke gedachte, als je weet dat half Baal naar hier is afgezakt om mij te zien winnen. Maar het liep goed. Ik ben een gelukkig man." En dat was half Baal samen met hem. En wat die fiets betreft, zoals hij in Diegem zijn Colnago een afscheidskus gaf aan de streep, gaf hij zijn nieuwe Trek zowaar een verwelkomingskus aan de streep op de Balenberg.

Minpuntje. De 15de editie van zijn eigen GP werd een saaie editie voor de neutrale kijker. Gelukkig was de strijd voor de tweede plaats een stuk boeiender. Met zijn drieën vochten ze voor wat ze waard waren, op zoek naar een van die twee overgebleven podiumplekjes: Zdenek Stybar in zijn laatste cross uit zijn reeksje van zes, Niels Albert voor eigen volk én Rob Peeters (foto) om zijn nieuwe werkgever meteen een plekje op het podium te bezorgen. Finaal moest de Kempenaar buigen voor Styby en Albert.

"Hij zou beter eerst een half rondje lopen"


"Dit is een overwinning waard", lachte Stybar. "Eigenlijk zou Sven hier eerst een half rondje moeten lopen vooraleer hij van start gaat", knipoogde hij. Ook Albert gaf na afloop eens te meer toe dat aan zijn dorpsgenoot niets te doen was. "Dat ik mij te snel bij de zaken neerlegde? Misschien, maar op deze omloop is tegen deze Nys weinig aan te vangen. Had ik er iets meer in geloofd, was ik misschien wel tweede kunnen worden." Veel maakte het ook niet meer uit voor de BKCP-kopman. Nys is buiten schot in de Bpost Trofee. "Net als de Wereldbeker, waar Van der Haar niet meer bij te benen is, om zeep is. Dat betekent dat ik volgend weekend met een ontspannen gevoel naar Rome kan. Mijn eerstvolgende doel komt er binnen tien dagen met het BK."

Een meer dan eervolle vermelding krijgt alweer Rob Peeters. "Misschien was ik in de beginfase iets te enthousiast en dat heb ik bekocht in de slotronde. Soit, ik denk dat mijn nieuwe team niet ontevreden is met dit resultaat."


Sunweb-Napoleon verliezer van de dag

Verliezers van de dag: een beetje Telenet-Fidea: Meeusen moest vrede nemen met plaats vijf. Allesbehalve slechte, maar publicitair gezien kwam de Essenaar amper in beeld. En Bart Wellens kende materiaalpech in de eerste ronde, vocht lang terug maar gaf uiteindelijk toch op.

Maar de grote verliezer van Baal, en tot nader orde van de complete kerstperiode: Sunweb-Napoleon. Kevin Pauwels gaf forfait, Belgisch kampioen Klaas Vantornout blijkt ook ziek en was tijdens de wedstrijd nergens. Een zadelbreuk deed ook hem vroegtijdig uit de wedstrijd verdwijnen.


Foto: ©Patje Cosyn/Rudy De Backer




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!