Niels Albert: 'Walsleben vergooide in Namen kostbare punten'

Niels Albert: 'Walsleben vergooide in Namen kostbare punten'

Morgen staat de vijfde manche van de Wereldbeker op de agenda. Niels Albert ziet stilaan kansen om het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium voor een derde keer op zijn naam te schrijven. "Ja, ik koers ondertussen met dat klassement in het achterhoofd", geeft hij toe.

Niels Albert staat morgen fit aan de start in Heusden-Zolder. Op die kleine verkoudheid na -waar hij ook in Namen wat last van had. "Goh, ik was misschien niet voor de volle honderd procent in orde, maar het was nu ook niet in die mate ernstig om het als excuus in te roepen. En het is ook niet verslechterd, de voorbije twee, drie dagen. Al blijft het in deze periode van het jaar opletten geblazen om niet ziek te worden. De koude en de regen zijn van de partij, je komt met natte kleren aan de aankomst,.. En een renner in vorm is inderdaad vatbaarder voor ziekte dan een doorsnee mens, denk ik."

"Stilaan beetje rekenen"


Ook voor Albert was Sven Nys de morele winnaar van de wereldbekermanche in Namen. "Hij heeft een minuut rapper gereden dan de rest, hé. Zelfs in de wetenschap dat we voorin op bepaalde momenten wat afwachtend koersten. Waarom we niet altijd even voluit gingen? In mijn geval omdat Sven geen bedreiging meer was in het wereldbekerklassement. Net zo min als Francis Mourey dat was, wanneer hij zijn versnelling plaatste. Dat rekenen speelt stilaan toch een beetje in het achterhoofd, ja."

"Toch vind ik dat ik zondag een heel verstandige koers heb gereden", is Albert overtuigd. "Eén foutje heb ik gemaakt: ik heb een rondje te lang gewacht om achter Mourey aan te gaan. Ik zeg niet dat ik hem anders nog had bijgehaald, maar er was tenminste nog een kans geweest. Maar daarnaast reed ik de perfecte koers. Zei Paul Van Den Bosch (Nys' trainer, red) onlangs niet dat je sommige wedstrijden op een zo zuinig mogelijke manier moet proberen afwerken? Wel, dat heb ik in Namen gedaan. Sven Nys niet, denk ik. Wie weet levert me dat in deze drukke periode nog ergens een voordeeltje op..."

"Philipp vergooide leiderstrui"


Vond hij van zichzelf bijna de perfecte wedstrijd rijden, dan is Albert minder positief over de manier van koersen van zijn BKCP-Powerplusploegmakker Philipp Walsleben. "Het is niet evident om dat te zeggen van een ploegmaat, maar ik vond Philipp niet slim koersen, nee. Hij heeft in Namen een pak punten verspeeld, door in de beginfase veel te veel krachten te verspelen. Zeker in de tweede en de derde ronde. Daardoor kon hij ook de versnelling van Mourey niet meer beantwoorden. En vooral, daardoor zat hij in de slotfase door zijn beste krachten heen en verspeelt hij de leiderstrui. Hij moest veel meer met dat klassement bezig geweest zijn. Jammer."

Het gevolg is dat Albert vanaf nu wel vol voor eigen rekening kan koersen in de Wereldbeker, met als doel een gooi te doen naar een derde eindzege in het regelmatigheidscriterium in vier jaar tijd. "Ik ga inderdaad mijn eigen kans. Let op: concreet betekent dit niet dat ik achter Philipp ga rijden als hij alleen vooruit rijdt, hé. Zeker niet. Maar als hij samen met Van der Haar of Vantornout weg rijdt, dan zal ik wel reageren. We staan nu respectievelijk twee en drie, misschien halen we daar ons voordeel uit. We zien wel."

Zieke tweede

Van der Haar heeft wat last van gekneusde ribben, al roept de Nederlander dat zelf niet als excuus in, en Kevin Pauwels was de voorbije dagen ziek. Hét moment voor Albert om in Zolder een goede zaak te doen, denken we dan. "Klaas Vantornout was vorige week ook ziek, maar was wel tweede in Namen. En die is ook nog niet uitgeschakeld voor het eindklassement, trouwens. Ik ga liever voorzichtig om met dat ziek zijn en weiger vooraf conclusies te trekken. We zien wel. Eerste doel is geen punten verliezen. Na Zolder komen er immers nog Rome en Nommay." De laatste wereldbekermanche in Nommay (2009) werd dan ook gewonnen door... Niels Albert.

Alle info over Heusden-Zolder, inclusief de wereldbekerstand, vindt u hier.



Foto: ©Patje Cosyn/Rudy De Backer




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!