Isolteam - nieuws

Lars van der Haar repliceert: 'Kritiek mag. Maar ik doe wat ik denk dat ik moet doen'

Lars van der Haar repliceert: 'Kritiek mag. Maar ik doe wat ik denk dat ik moet doen'

Bart Wellens haalde in zijn Scherpe Blik uit naar Lars van der Haar en zijn beperkte programma richting WK. "Super dat Bart zijn mening zegt. Echt waar, daar hou ik van. Maar ik doe wat ik denk te moeten doen", reageert hij. "Mijn gekneusde ribben? Dat kan geen excuus zijn als het donderdag wat minder gaat."

Voor wie in dit stuk niet altijd helemaal volgt, lees er gerust nog eens de Scherpe Blik van Bart Wellens op na. De Kempenaar was vorige week niet echt mals voor Lars van der Haar en zijn beperkte programma richting WK. Maar wie denkt dat de Nederlandse springveer 'in zijn gat gebeten' is door Wellens' uitspraken, heeft het verkeerd.
 
"Integendeel, ik ben blij dat Wellens zijn mening durft te uiten. Dat brengt leven in de brouwerij", glimlacht Van der Haar. "Het is aan mij om te antwoorden, niet? Wel, ik denk dat ik de goede keuze maak door mijn programma voorlopig beperkt te houden. En wat de rest er ook van denkt, ik doe toch mijn zin, hoor."

"Hogere hartslagen"

Van der Haar vindt dat Wellens te veel vergelijkt met vroeger. "Het veldrijden is geëvolueerd, hé. In de beginjaren van deze eeuw was het mijns inziens een stuk makkelijker om twee dagen na elkaar te crossen dan vandaag. Nu gaat het allemaal net dat tikkeltje sneller, worden hogere hartslagen geproduceerd, waardoor je ook iets meer herstel nodig hebt. Dat is één. En daarnaast kan je toch niet ontkennen dat ik nog piepjong ben. Ik ben dan wel een jaar vroeger overgestapt naar de profs, ik ben nog altijd maar 22. Ik heb echt nog niet dat vermogen van een Niels Albert of een Sven Nys. Kijk naar mijn landgenoot Corné van Kessel. Die doet het ook rustig aan, hoor. En een jonge kerel die dat niet doet, die rijdt geen platte prijs. Ik wil binnen tien jaar ook nog top zijn."

Was Van der Haar Belg geweest, hij zou zich dat beperkte programma niet kunnen permitteren, klinkt het bij de Belgische toppers. "Flauwekul, toch. Dat is de keuze van de renner en zijn teammanager. Maar ik snap het wel, ze hebben schrik van de reacties. Toch kunnen ook zij beslissen minder te rijden. Ik heb mijn doelen voor ogen en daar ga ik voor. Top zijn op het Nederlands- en wereldkampioenschap, een constant seizoen rijden, .... En daar lijk ik voorlopig in te slagen."

"Volgend jaar misschien Bpost Trofee"

"Dat de organisatoren Lars van der Haar aan de start verdienen, zei Wellens ook. "Klopt, maar ik ben overtuigd dat die organisatoren mijn keuze respecteren. Heeft het zin dat ze mij een dure startpremie betalen als ik dan geen prijs rijd? Dat blijft ook niet duren. Dit seizoen rijd ik alleen Superprestige, misschien doe ik er volgend jaar wel de Bpost Trofee wel bij. Maar alles op zijn tijd."

Van der Haar bewijst voorlopig ook zijn gelijk. Zonder zijn tuimelperte in de aanvangsfase deed hij zondag in Namen ongetwijfeld mee voor het podium. "Ik zou er dicht bij geweest zijn, ja. Ik baalde. Maar dan had ik maar moeten recht blijven, denk ik dan. Conditioneel ben ik inderdaad wel in orde. Geen verrassing eigenlijk. Namen is zware kost, maar op dat klimparcours kom ik beter tot mijn recht dan op een vlakke modderomloop. Ik heb mijn gewicht mee, hé. Alleen jammer van die pijnlijke ribben na afloop (lacht)."

"De gekneusde ribben vallen mee. Ik hou trouwens niet van excuses."


Met zijn gekneusde ribben valt het al bij al mee. "Ach, zo ernstig is het nu ook weer niet. Als ik diep moet ademhalen, voel ik de pijn wel. En als ik donderdag in Heusden-Zolder hard aan mijn stuur zal moeten trekken, zal ik ook wel last hebben, maar schrijf nu al maar op dat ik dat niet als excuus zal inroepen. Daar hou ik sowieso niet van."

In Zolder verdedigt Van der Haar voor de vierde keer op rij zijn leidersplaats in de Wereldbeker. "Maar die trui is nog steeds geen prioriteit, echt niet. Na donderdag zullen we wellicht iets wijzer zijn, maar stel dat ik er zesde word, en Vantornout, Pauwels, Albert en Walsleben zijn allemaal vóór mij, dan zit alles op een zakdoek. Nee, rekenen doen we pas in Nommay. In Zolder is een eventuele dagzege veel belangrijker."Foto: © Rudy De Backer
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930