Niels Albert houdt ploegmaat Van der Poel van eerste profzege in Sint-Niklaas

Niels Albert houdt ploegmaat Van der Poel van eerste profzege in Sint-Niklaas

Ei zo na stak Mathieu van der Poel in Sint-Niklaas zijn eerste profzege op zak. Maar in een millimetersprint moest hij het afleggen tegen zijn ploegmakker Niels Albert. "Natuurlijk spelen we het spelletje fair", klonk het achteraf . "Dat zijn we onze supporters en de organisator verschuldigd."

De Cibel Cyclocross van het Waasland lag vrij snel in een beslissende plooi. Albert startte furieus en kreeg Van der Poel en Rob Peeters mee. Achter dat trio probeerden om beurten Francis Mourey, Laurens Sweeck, Martin Bina en Sven Nys de kloof te verkleinen, maar stuk voor stuk beten ze de tanden stuk op het koptrio.

"Door een schakelfoutje van Marcel Meisen in de start, zat ik iets te ver toen de eerste scheurtjes vielen", verklaarde Nys achteraf. "De koers was meteen voorbij. Ik versnelde nog een paar keer, voelde me de beste van de achtervolgende groep, maar een terugkeer in deze snelle wedstrijd was geen optie. Toch ga ik met een goed gevoel naar huis."

Peeters: 'Moeilijk opboksen tegen duo'

Nys zou vierde eindigen, voor Laurens Sweeck (knappe prestatie van de Belgische beloftenkampioen trouwens), Philipp Walsleben en Martin Bina. Voorin speelden de drie leiders het correct. Rob Peeters was onmachtig tegen twee ploegmaats. "Ik weigerde uiteraard over te nemen", vertelde de Kempenaar. "Maar omdat ze om beurten versnelden, reed ik me ook kapot. De derde plaats was het hoogst haalbare."

Albert liet rond halfkoers zijn jonge ploegmakker wegrijden in een zandstrook en hield zich vervolgens gedeisd in het wiel van Peeters. "Ik had Mathieu zijn eerste zege gegund. Maar op anderhalve ronde van het einde zag ik plots dat Nys aan het terugkeren was. Toen moest ik wel iéts doen", legde Albert uit. Zo kwamen de twee ploegmaats in de slotfase opnieuw bijeen. Wat volgde was een prangend sprintje, waarin Albert het nipt haalde van de talentvolle Nederlander. Al kwam de fotofinish er aan te pas.

Buitenbocht

"Mathieu maakte het foutje door de buitenbocht te nemen", aldus Albert. "Daarnaast stopte hij te vroeg met trappen vooraleer hij zijn jump plaatste. Ik deed één trap meer vooraleer ik jumpte. Dat maakte vandaag het verschil tussen winst en verlies."

Van der Poel bleek niet té ontgoocheld. "Waarom zou ik? Ik heb mee de koers gekleurd. Meer dan twee weken geleden in Antwerpen. En wat Niels zegt, klopt. Die buitenbocht hier op de piste én dat te vroeg stoppen met trappen. Ik was afgeschrikt door de horde fotografen die ik plots voor mij zag opduiken. Een beginnersfoutje."

"Ja, leg het maar uit", jende Albert zijn ploegmakker. Straks ga je nog vertellen dat je mij laten winnen hebt... Of ik Mathieu niet wilde laten winnen? Ik heb getwijfeld, ja. Maar uiteindelijk vond ik het niet kunnen tegenover mijn supporters en de organisator. Dus speelden we het spelletje fair en hebben we er voor gesprint."

Pech voor Meeusen en Bosmans

Minder goed verging het Tom Meeusen en Wietse Bosmans. De twee Antwerpenaars kwamen ten val in de beginfase. Bosmans verdween gehavend en met een kapot versnellingsapparaat uit de wedstrijd, Meeusen verbeet de pijn, maar zijn tweet na afloop liet niets aan duidelijkheid over. "Drie ribben en mijn schouder gekneusd. Maar ik haal Essen wellicht wel", klonk het. Ook Sven Vanthourenhout was betrokken in de valpartij van Meeusen en moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten.Foto's: copyright Rudy De Backer
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!