Patrick Lefevere over WK-deelname Stybar: 'Soms moet een mens keuzes maken'

Patrick Lefevere over WK-deelname Stybar: 'Soms moet een mens keuzes maken'

"Ik beslis pas in laatste instantie of ik het WK rijd", vertelde Zdenek Stybar deze week. Zijn teambaas Patrick Lefevere lijkt niet dolenthousiast. "Naar een WK veldrijden ga je in topvorm. Kan Stybar dat dan rekken tot april? Soms moet een mens keuzes maken, hé."

 

Omega Pharma-Quick.Stepbaas Patrick Lefevere verbood onlangs zijn topsprinter Mark Cavendish om Zesdaagses te rijden. Toen we deze week hoorden dat Zdenek Stybar overweegt om deel te nemen aan het WK veldrijden, vonden we het toch opportuun even te polsen hoe Lefevere dat ziet.

 

Appels en peren

 

"Om te beginnen gaan we geen appels met peren vergelijken, hé", steekt Lefevere van wal. "Cavendish wilde in november een zesdaagse rijden, een maand nadat hij -vermoeid- zijn wegseizoen beëindigde. Dat had betekend dat hij zijn trainingen nog een paar weken had moeten aanhouden om met een aanvaardbaar vormpeil van start te gaan op de piste. En dat hij pas eind november ten vroegste zou kunnen afbouwen en wat rust inlassen. Met als gevolg dat hij veel later dan voorzien aan zijn voorbereiding richting 2014 zou beginnen."

 

"Dat is totaal anders wat Stybar zijn uitstap in het veld betreft", gaat hij voort. "Die rijdt een paar crossen in functie van zijn wegseizoen. Maar of het WK in Hoogerheide, een paar dagen voor de afreis naar de Ronde van Qatar, daar in thuishoort, is nog iets anders natuurlijk."

 

"Ik sluit niets uit, maar bevestig ook niet"

 

Patrick Lefevere vindt de uitspraken van zijn goudhaantje alvast voorbarig. "Ah, soms denken renners te weinig na over de impact van hun woorden. En dat is het gevaar van al dat internetgedoe van tegenwoordig. Voor je het weet wordt alles uitvergroot en overal opgepikt. Je moet zo opletten. Ik las onlangs zelfs ergens op een internationale wielerwebsite dat ik niet tevreden zou zijn over het wegseizoen van Cavendish. Je moet het maar durven schrijven. Soit, wat een eventuele WK-deelname van Stybar betreft, dat moeten we in elk geval eerst intern bespreken. Ik sluit niets uit, maar ik ga zeker ook niet bevestigen dat hij zal of mag deelnemen. In december hebben we ons eerste trainingskamp in Spanje. Daar kunnen we er al eens rustig over praten."

 

Topconditie

 

Heel enthousiast lijkt Lefevere niet echt. Al zegt hij dat niet letterlijk. Wat hij wel zegt: "Stybar heeft gekozen voor een wegcarrière. Ja, toch? Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen zijn zijn droomkoersen. Dan stel ik me de vraag of je begin februari in topvorm naar het WK veldrijden kan trekken en die conditie kan aanhouden tot in april. Soms moet een mens keuzes maken in het leven. Dat de aanwezigheid van Stybar op het WK een goede zaak zou zijn voor het veldrijden? Met alle respect voor de veldritsport, maar dat is echt het verste van mijn zorgen."

 

Stybar start zondag in de Boonen & Friends Charity Race in Mol. Zijn eerste officiële cross wordt de Bpost Bankmanche in Essen op 21 december.

 

 

Foto: ©ECWPhoto




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!