Mathieu van der Poel en Katie Compton buitenlandse winnaars

Mathieu van der Poel en Katie Compton buitenlandse winnaars

In tegenstelling tot de Vlaamse dominantie bij de junioren, moesten de Belgen het onderspit delven bij de beloften en dames. Mathieu van der Poel en Katie Compton waren in beide categorieën outstanding.

 

Zowel in Hasselt als in Gavere moest Mathieu van der Poel vorige week vrede nemen met ereplaatsen. In Koksijde daarentegen toonde de in Kalmthout residerende Nederlander nog maar eens zijn grote talent. Na een snelle start duldde hij even het gezelschap van zijn landgenoot Mike Teunissen, maar lang duurde dat niet. Van der Poel kwam onder stoom en bewees op de koop toe dat hij zich de voorbije maanden verder heeft bekwaamd in het zandklieven. Een specialiteit die hij anderhalf jaar geleden -ook al werd hij op pure klasse wereldkampioen in Koksijde- nog niet helemaal onder de knie had.

 

Spannender was de strijd voor de tweede plaats, met Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck, David van der Poel en Mike Teunissen in de hoofdrol. Even leek David van der Poel het familiesucces compleet te maken, maar één stuurfoutje stuurde zijn plannen in de war. En toen Vermeersch en Teunissen elkaar letterlijk het leven zuur maakten (de twee haakten zowaar in mekaar), zag Sweeck zijn kans schoon naar de tweede plaats te snellen. Een niet aflatende Vermeersch kwam nog even aandringen, maar Sweeck hield zijn tweede stek vast. Van der Poel werd vierde, terwijl Tim Merlier ten nadele van Mike Teunissen de top vijf volmaakte.

 

Sterke Vandekinderen

 

Opmerkelijke prestatie ook van Jens Vandekinderen. De West-Vlaming maakte deel uit van het B-team van bondscoach De Bie, waardoor hij helemaal achteraan van start moest. Toch slaagde de Telenet-Fideabelofte er nog in mee te strijden voor de betere ereplaatsen. Finaal zou hij als zevende afgevlagd worden. "De zware inspanningen die ik moest leveren om voorin te geraken, kosten mij hier wellicht een podiumplaats", klonk het.

 

Tegenvaller van de dag was Wout Van Aert. De Kempenaar, vorige week nog twee keer aan de winst, had naar eigen zeggen af te rekenen met wat ziektekiemen en kwam niet verder dan een vijftiende plaats en past zelfs voor de SP-manche van morgen in Gieten. Van Aert zakt van plaats twee naar drie in de tussenstand van de Wereldbeker, waarin Van der Poel zijn voorsprong uitbouwt. Vermeersch volgt als tweede nu al op 40 punten.

 

Cant: "was tuk op eerste wereldbekerzege"

 

Katherine Compton was op haar beurt outstanding in de dameswedstrijd. De bijna 35-jarige Amerikaanse was net als in Tabor met voorsprong de sterkste van het hele lot. Sanne Cant werd fraai tweede, haar beste resultaat in een Wereldbeker ooit. Toch was de Lilse daar niet honderd procent gelukkig mee. "Ik had van zandcrossen en mijn conditie is super. Stiekem hoopte ik hier een gooi te kunnen doen naar de eerste Wereldbekerzege uit mijn carrière. Maar ik was niet bij machte om Compton weerstand te bieden." Nikki Harris finishte als derde. Cant stijgt wel van vijf naar drie in de ranking van het regelmatigheidscriterium.

 

 

foto's: ©Patje Cosyn
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!