Explosieve Sven Nys maakt in slotfase komaf met dromende Philipp Walsleben

Explosieve Sven Nys maakt in slotfase komaf met dromende Philipp Walsleben

Wereldkampioen Sven Nys heeft in Gavere zijn derde zege in zeven dagen tijd behaald. De Vlaams-Brabander rekende in het militaire domein af met een sterke Philipp Walsleben. Nys' ervaring en explosiviteit gaven diep in de finale de doorslag.

 

Klaas Vantornout, Philipp Walsleben en Lars van der Haar kleurden op het loodzware parcours in Gavere de eerste koershelft. Ook Niels Albert mengde zich in de debatten, maar na een slipper in de glibberige afdaling moest Albert afhaken. Sven Nys nam zijn plaats vooraan in, terwijl Albert wat later nog meer tijd verloor na problemen met zijn achterwiel.

 

Het sein voor Walsleben om in zijn eentje in de aanval te trekken. Nys was de enige die een reactie in petto had. Op zijn kousenvoeten dichtte de wereldkampioen de kloof. In de slotklim leek Nys de zege in de schoot geworpen te krijgen, toen Walsleben iets te bruusk schakelde, even zijn ketting zag blokkeren en daardoor enkele meters moest prijsgeven. Maar de Duitser bevestigde de metamorfose die hij de voorbije elf maanden onderging, knokte terug en sprintte zich zowaar opnieuw naar de leiding.

 

Maar afstel bleek geen uitstel voor Nys. In de laatste modderstrook zette hij alles op alles met een bijzonder explosieve en geniale versnelling, draaide de laatste rechte lijn op met een bonus van een paar meter die hij schijnbaar moeiteloos vasthield. Klaas Vantornout, niet helemaal gerecupereerd na Hasselt, bevestigde zijn regelmaat met een derde plaats, terwijl Rob Peeters als vierde finishte. Peeters ging in de slotronde nog over kop na een -onbewust- fout manoeuvre van de West-Vlaming.

 

Niels Albert ontdeed zich in de slotfase van Lars van der Haar en maakte de top vijf vol. Ook Tom Meeusen, Thijs van Amerongen, een alweer onfortuinlijke Kevin Pauwels en Niels Wubben finishten nog in de top tien.

 

"Explosiviteit, kracht en conditie"

 

De zege van Sven Nys was ondertussen alweer zijn zesde van het seizoen. Opmerkelijk: zijn vierde in vijf wedstrijden. Alleen in Hamme-Zogge moest hij passen voor een sterke Albert. Nog meer dan gisteren in Hasselt, straalde de wereldkampioen in Gavere enorm veel maturiteit en koelbloedigheid uit.

 

Na een mindere start gaf hij nooit de indruk te panikeren. Zoals hij het na afloop perfect verwoordde, op de Gaverse Scheldeflanken komt na verloop van tijd iedereen sowieso op zijn plaats te zitten. Toen hij Walsleben zag vertrekken, aarzelde hij echter niet. Ook Nys weet ondertussen dat de Duitser een stukje kan klimmen en al een paar weken de topvorm beet heeft. Ook de manier waarop hij de slotfase naar zijn hand zette, getuigde van een enorme koelbloedigheid en tactisch vernuft.

 

"Een combinatie van explosiviteit, kracht en conditie", noemde Nys het voor de camera. Voeg daar maar zijn jarenlange ervaring en killerinstinct aan toe. En dat stond vandaag in schril contrast met de manier waarop Walsleben de laatste kilometer afwerkte. "Ik had hetzelfde scenario van Sven in gedachten. Tenminste, toch voor de koers", lachte Alberts ploegmaat. "Alleen, toen het er op aankwam, zat ik blijkbaar heel even te dromen en liet ik me verrassen." Dat Walsleben de voorbije maanden amper een finale betwistte, heeft daar ongetwijfeld veel mee te maken. Het inzicht van Nys ook...

 

 

 

Foto's: © Patje Cosyn
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!