Nys wint in Niel, Van Aert geeft visitekaartje af

Nys wint in Niel, Van Aert geeft visitekaartje af

Sven Nys heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de Jaarmarktcross gewonnen. Maar de revelatie in Niel was Wout Van Aert. De piepjonge (19) belofte werd verrassend tweede en geeft zo zijn visitekaartje af. Zijn Telenet-Fideaploegmaat Rob Peeters finishte als derde.

 

Geen twee op twee voor Niels Albert dit weekend. De winnaar van Hamme-Zogge moest vandaag passen toen Sven Nys in de derde van acht ronden resoluut de Jaarmarktcross in handen nam, op dat moment weliswaar nog in de achtervolging op de ontsnapte Wout Van Aert. "Ik was niet echt gerecupereerd na gisteren", excuseerde Albert zich. "Sommige momenten reed ik rap, andere stond ik bijna stil. Dit was precies een intervaltraining. Toen Sven Nys wegreed, moest ik passen."

 

Nys kreeg wel Alberts ploegmakker Philipp Walsleben mee, maar die betaalde een rondje later zijn inspanning cash. Wat een oppermachtige wereldkampioen restte, was de verbazende Van Aert oprapen en ter plaatse laten.

 

Van Aert verrast zichzelf

 

Van Aert, de tweedejaarsbelofte die straks Telenet-Fidea inruilt voor het nieuwe Vastgoedservice, profiteerde op het eind van de openingsronde immers van een moment van wapenstilstand in een uitgebreide kopgroep en plaatste een demarrage die van talent, maar nog meer van lef getuigde. "Ik wilde me tonen in die aanvangsfase, want ik was er van overtuigd dat ik in de finale geen rol van betekenis zou spelen", aldus de Kempenaar achteraf. "En of ik schrik dat ik in de slotfase die tweede plaats alsnog kon vasthouden. Nys nog langer volgen was echter geen optie. Die heeft gewoon zoveel meer kracht in de benen. Maar ik ben al super blij dat ik -na al die negatieve reacties rond mijn persoontje- ook eens met de pedalen kon antwoorden."

 

Nys kwam rond halfkoers dus bij Van Aert en liet hem dik tien minuten later -zoals verwacht- ter plekke. "Eerlijk? Dat kostte mij meer krachten dan me lief was", gaf Nys toe. "Ik herinner me hier ooit nog eens een wedstrijd tegen zo een jong veulen (Albert in 2005, red). Er zit dus duidelijk alweer een nieuwe generatie aan te komen."

 

"Maar ik had gelukkig hele goede benen", ging de wereldkampioen voort. "Ook in Hamme voelde ik me al goed, maar daar botste ik op een te sterke Niels Albert. Vandaag was ik echt wel de beste. Eenmaal voorop zocht en vond ik een eigen tempo, waarna ik de klus kon afmaken. Waarom ik op dag twee van zo een dubbel weekend zoveel sterker voor de dag kom? Ach, het is al vijf jaar zo. En het is ook voor mij een raadsel."

 

Minder goed verging het Klaas Vantornout. De West-Vlaming kampte met buikloop en moest snel afhaken. Ook Kevin Pauwels blijft voorlopig achterop hinken. Wel verdienstelijk in Niel: Rob Peeters en Bart Aernouts, respectievelijk derde en vierde.

 

Cant beste dame

 

In de dameswedstrijd ging de overwinning naar Sanne Cant. In tegenstelling tot gisteren in Hamme-Zogge, toonde de Belgische kampioene zich in Niel wel de betere van Nikki Harris. Na een beklijvend duel nam de Lilse in de slotfase afstand van de Britse.

 

 

 

 

Fotocopyright: Patje Cosyn / Rudy De Backer

 

 
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!