Velofollies 2023

Veldritsponsors schrijven open brief naar minister Muyters, UCI en KBWB

Veldritsponsors schrijven open brief naar minister Muyters, UCI en KBWB

Het vertrek van Wout Van Aert zit teammanager Hans van Kasteren én zijn sponsors Telenet en Fidea wel heel hoog. Deze week vertrok een open brief naar onder meer Minister van Sport Muyters. "We vragen continuïteit in onze jeugdwerking. Instanties moeten maatregelen nemen."

 

Leuk is het nooit, als je jongeren opleidt en die -eenmaal profrijp- naar de concurrentie ziet vertrekken. Niet dat het nieuw is, overigens. We herinneren ons jaren geleden ook Patrick Lefevere steigeren toen hij een aantal talentvolle jongeren uit zijn opleidingsteams niet kon overtuigen om bij zijn profteam te tekenen. En kleinere, regionale jeugdteams zien maar al te dikwijls hun talentjes vertrekken naar ploegen met meer structuur en/of kapitaal. Frustrerend...

 

Maar bij Van Kasteren en zijn sponsors Telenet en Fidea zit het vertrek van Wout Van Aert wel heel diep. "Telenet en Fidea zijn niet zomaar firma’s. Zakelijk staan ze allebei aan de top in België zodat hun aanmerkingen en verzuchtingen onmogelijk in dovemansoren kunnen vallen", redeneert Van Kasteren. "Allebei breken ze met het nodige vuur en gevoel voor rechtvaardigheid een lans voor de jeugdopleiding die ze via onze teams mee financieren. Ze nemen bewust het voortouw om één en ander te veranderen. Via een open brief naar zowel Minister van Sport Philippe Muyters, als naar de Belgische wielerbond en de UCI maken ze hun wensen en bezorgdheden kenbaar. 'Opleiden en doorstromen zijn voor ons geen loze woorden', klinkt het. 'Integendeel, ze dekken een serieuze lading waarvoor we ons engageerden', zeggen zowel Telenet als Fidea."

 

 

Talentdetectie, opleiding én doorstroming is onze missie

 

 

“Zoals het er nu aan toegaat zijn wielerploegen niet gebaat met investeringen in jeugdwerking. Het spreekt voor zich dat dit op lange termijn nefast zou zijn voor de veldritsport. We hebben allebei recent onze sponsoring verlengd tot eind 2017 en dit tegen de tendens in waarbij sponsors de wielersport de rug toekeren. Naast de ondersteuning van enkele profrenners, investeren we een substantieel bedrag in de jeugdwerking. Deze investering maakt deel uit van de mission statement van Telenet en Fidea: jeugdig talent detecteren, opleiden en laten doorstromen naar de profs. Indien er geen maatregelen komen, vragen we ons af waarom we nog geld stoppen in de jeugd wanneer die, eens ze beginnen te renderen, zomaar kunnen worden ingepikt door een derde?"

 

 

"Ook het wegwielrennen werd in het verleden geconfronteerd met deze problematiek. Daar werden intussen de nodige maatregelen genomen. We hopen nu dat er ook in het veldrijden wat verandert. Waarom niet een renner die een reeks jaren deel uitmaakt van de jeugdwerking van een team verplichten om, indien hij prof wordt, enkele seizoenen voor deze ploeg te blijven uitkomen, behoudens onderling akkoord dat het anders gaat. We hopen nu dat de bevoegde instanties de nodige maatregelen nemen zodat de continuïteit van de jeugdwerking in het veldrijden gegarandeerd kan worden. Een goede jeugdwerking zorgt er immers voor dat de wielerpiramide intact blijft zodat de nodige talenten kunnen opborrelen. Het zou jammer zijn dat Telenet en Fidea hun strategie inzake jeugdwerking op korte termijn moeten herzien of zelfs moeten overwegen om hun inspanningen stop te zetten”, benadrukken zowel Telenet als Fidea.

 

 

Soete en Hermans worden prof

 

Er is trouwens ook nog positief nieuws voor het team: zowel Daan Soete als Quinten Hermans, twee talentvolle beloften, hebben wel hun contract bij Van Kasteren verlengd, en worden er binnen een paar jaar ook prof. Soete vanaf september 2016, Hermans één jaar later."

 

 

 

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!