Velofollies 2023

Michael Vanthourenhout pakt eerste titel uit zijn carrière

Michael Vanthourenhout pakt eerste titel uit zijn carrière

Michael Vanthourenhout heeft in Tsjechië voor een tweede Belgische gouden plak gezorgd. De BKCP-Powerplusbelofte nam in het beloften-EK de maat van Mathieu van der Poel en zijn West-Vlaamse gouwgenoot Gianni Vermeersch.

 

Michael Vanthourenhout glunderde zaterdagmiddag al, toen hij het parcours voor het eerst onder ogen zag. "Dit is mijn ding", klonk het resoluut. "Ik wil hier op het podium eindigen." De jongere broer van prof Dieter deed meer. Even moest hij Mathieu van der Poel laten rijden. Maar meer dan vijftien seconden liep de regerende juniorenwereldkampioen niet uit. "Ik vreesde dat de koers voorbij was, maar toen ik het gaspedaal dieper induwde, merkte ik dat de voorsprong slonk. Samen met Gianni reden we de kloof dicht."

 

Daarna speelde de wittekop het slim. "Goh ja. Ik liet Gianni wat meer op kop rijden. Hij demarreerde een tweetal keer, waardoor Mathieu ook aan de bak moest. Eenmaal terug samen, vond ik het mijn beurt om te versnellen. Mathieu moest als eerste passen, een rondje later loste ook Vermeersch de rol na een foutje. Van toen af heb ik niet meer getwijfeld."

 

Voor Vanthourenhout is het zijn allereerste titel ooit. "Fout, ik ben al eens provinciaal kampioen geweest", knipoogde hij. "Nee, serieus. Dit is uiteraard de mooiste overwinning uit mijn carrière. Hier ga ik toch van genieten."

 

Kettingprobleem Vermeersch

 

Gianni Vermeersch leek naar het zilver te rijden, maar in de laatste honderden meters moest hij alsnog Van der Poel laten voorgaan. De Sunweb-Napoleonbelofte was bijzonder ontgoocheld. "Omdat ik de benen had om te winnen. Helaas heb ik de hele wedstrijd door met mijn ketting gesukkeld. Op het einde durfde ik geen kracht meer zetten. Dit is echt een gemiste kans."

 

Mathieu van der Poel was dan weer tevreden met zijn tweede plek. "De mensen verwachten te veel van mij", wist hij. "Op dit zware parcours tweede eindigen, vind ik een heel mooi resultaat. Niet vergeten dat Vanthourenhout en Vermeersch respectievelijk twee en drie jaar ouder zijn. Ik startte wel heel goed en kreeg zomaar een kloofje van tien seconden. Dan moet je niet twijfelen. Zeker omdat het hele veld snel uiteen laag. Zo wist ik me toch vrij snel zeker van een podiumplaats."

 

Ook de andere Belgen deden het in deze typische West-Vlaamse weidecross verre van slecht. Wout Van Aert werd vierde, Laurens Sweeck vijfde en Jens Vandekinderen zesde. David Van der Poel werd gediskwalificeerd omdat hij in zijn Nederlandse kampioenentrui startte in plaats van zijn gewonen oranje landentrui.

 

Uitslag Belgen:

1. Michael Vanthourenhout

3. Gianni Vermeersch

4. Wout Van Aert

5. Laurens Sweeck

6. Jens Vandekinderen

7. Tim Merlier

9. Jens Adams

11. Daan Soete
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!