EK-vooruitblik: 'Duwen, trekken en stoempen'

EK-vooruitblik: 'Duwen, trekken en stoempen'

Er wordt morgen niet alleen in Zonhoven gecrost. In het Tsjechische Mlada Boleslav staat het EK voor jongeren en dames op het menu. Veldritkrant.be blikt vooruit met bondscoach Rudy De Bie.

 

Dan rijd je meer dan duizend kilometer oostwaarts, kom je zowaar terecht op een West-Vlaams weideparcours. Toegegeven, vrijdag was het nog een snelle omloop. Met wat moeite én met dank aan de prima Tsjechische weersomstandigheden best te vergelijken met Tabor, waar vorige week de tweede Wereldbekermanche werd afgewerkt. Maar 24 uur en een paar hevige plensbuien later, is het parcours in Mlada Boleslav herschapen in één grote smurrie.

 

"Stoempen, trekken en duwen", lacht bondscoach De Bie. "Dit wordt verschrikkelijk zware kost. Maar eerlijk ook. Wie morgen op het podium staat, zal het verdiend hebben."

 

De Bie was zinnens zijn junioren en beloften samen te roepen om wat tactische richtlijnen mee te geven, maar bij deze mag hij die meeting bij wijze van spreken van de agenda schrappen. "Doel was in elke categorie een drietal pionnen vooruit te schuiven, hen te laten bijstaan door de anderen, mochten ze eventueel een slechte start of pech kennen. Kwestie van ze op die manier zo snel mogelijk weer vooraan te krijgen. Maar in deze omstandigheden is het simpel, hé. Elk voor zich. Niet klappen, maar trappen", grapt hij. "Wie in vorm is, doet mee. Puur conditioneel kan je hier een eind geraken."

 

Ook de bondscoach vergelijkt het parcours daar in de Midden-Bohemen met een West-Vlaamse weidecross. "Eigenlijk nog zwaarder, want in West-Vlaanderen zijn het vlakke wedstrijden. Hier is er nog een licht hoogteverschil als extraatje."

 

Materiaalslag? 

 

De 19 Belgen gingen deze namiddag al een kijkje nemen. De één al met meer goesting dan de andere. Sommigen vonden 'kijken' zelfs al voldoende en hielden het bij een wegtraining. Anderen verkenden dan weer uitgebreid de Tsjechische slijk. "Hopelijk wordt het geen materiaalslag", klonk het her en der. Jelle Schuermans was één van de slachtoffers die zijn versnellingsapparaat in zijn achterwiel zag sukkelen. "Dat kan inderdaad een probleem zijn", wist ook Arta-Deschachtploegleider André Tummeleer. "Op dat grindpaadje neem je steentjes mee richting de modderstroken. Voor je het weet heb je miserie. Elke ronde wisselen is de boodschap."

 

Wat dat betreft, dreigen het morgen alvast spannende tijden te worden in de materiaalpost. "Oorlog wordt het", klonk het bij sommigen met een knipoog. Eén voordeel, een grote beek doorkruist het parcours. Zoals je in onze fotoreeks kunt opmerken, kan deze de oplossing bieden...

 

Programma:

09u30: Meisjes (17-22j)

11u00: Jongens junioren

13u15: Meisjes Elite

15u00: Jongens beloften

 




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!