Velofollies 2024

Tom Meeusen koelbloedigste in spannendste Koppenbergcross ooit

Tom Meeusen koelbloedigste in spannendste Koppenbergcross ooit

Tom Meeusen triomfeert op de Koppenberg. De Essenaar haalde het in een sprint met drie na een razend spannende finale. Kevin Pauwels en Klaas Vantornout werden tweede en derde. Nys en Albert respectievelijk vijfde en achtste.De Koppenbergcross editie 2013 gaat voorlopig de geschiedenis in als de meest spannende ooit. Maar liefst acht renners trokken samen de laatste ronde in: Philipp Walsleben, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Niels Albert, Sven Nys, Rob Peeters en Corné van Kessel. De eerste helft van de slotronde nam Meeusen het initiatief, eenmaal op de top nam Vantornout over en dook als een stuntman naar beneden.


De West-Vlaming sloeg een kloofje van een paar meter op Tom Meeusen en Kevin Pauwels, maar de Telenet-Fideakopman aarzelde geen seconde en repte zich opnieuw naar het wiel van de Belgische kampioen. In de sprint stond geen maat op Meeusen, die van heel vroeg aanging en zo zijn gouwgenoot toch ietwat verraste. Zoals Pauwels het na afloop verwoordde: 'Ik was nog aan de bocht aan het indraaien toen Meeusen al aan zijn sprint begon.'


Nys: 'Ontgoocheld'


Philipp Walsleben haastte zich nog naar plaats vier, ten koste van Sven Nys. De wereldkampioen, die op zoek was naar een tiende triomf op de Koppenberg, was ontgoocheld. "Ik was goed, maar niet goed genoeg. De secondjes die ik in de laatste afdaling verloor kon ik niet meer goedmaken. Door de droge weersomstandigheden was dit geen Koppenbergcross als anders, maar dat doet inderdaad niets af aan de verdienste van de winnaar. Meeusen was top!"


En of Meeusen tevreden was. "Sven zegt dat de Koppenberg zijn WK is. Wel, dan mag ik fier zijn. Ik was al goed aan het seizoen begonnen met zeges in Laarne en 's Hertogenbosch, maar ik had de indruk dat de mensen die overwinningen wat relativeerden. Maar ik ben echt goed, alleen werd ik een paar keer afgeremd door mijn gezondheid. Maar als ik in orde ben..."


Alweer geen ereplaats voor Niels Albert. Al deed de Tremelonaar het zeker niet slecht. Hij was het die rondenlang de forcing voerde, maar voor een afscheiding kon hij niet zorgen. In de slotrondes zal Albert -net als vorige week in Ruddervoorde- door zijn beste krachten heen.


Toch opmerkelijk, dat uitgerekend de Koppenbergcross de tot nog toe meest spannende wedstrijd van het -weliswaar nog prille- seizoen is geworden. Met dank aan de droge weersomstandigheden, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar ook de onderlingen verhoudingen tussen de renners lijken ons in deze fase van het seizoen bijzonder klein. Als Nys niet helemaal top is, Albert voorlopig rondrijdt aan 85 procent van zijn kunnen, dan kan het in het veldrijden van vandaag alle kanten uit.


Daartegenover staat dat we het podium van vandaag ook geen toevalspodium kunnen noemen. Vantornout en Pauwels zijn gevestigde waarden, terwijl Meeusen zich -nadat hij vorig jaar, deels door omstandigheden even stagneerde- nu echt wel ontpopt tot de comingman.


Exit Bina


In het klassement van de Bpost Trofee geeft Niels Albert vijftien seconden prijs op Nys, maar dat is een habbekrats met wat het duo de komende weken nog voor de wielen krijgen. Martin Bina, die vandaag opgaf, verdwijnt wel uit de top van het klassement.Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!