Isolteam - nieuws

Van der Haar triomfeert in Valkenburg: 'Comfortabel dankzij schijfremmen'

Van der Haar triomfeert in Valkenburg: 'Comfortabel dankzij schijfremmen'

Lars van der Haar heeft in Valkenburg de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De kleine, vinnige Nederlander profiteerde optimaal van materiaalpech van Kevin Pauwels. Opmerkelijk, Van der Haar loofde na afloop vooral... zijn schijfremmen.

 

Nederlands kampioen Lars van der Haar beleefde in Valkenburg naar eigen zeggen het mooiste moment uit zijn nog jonge profcarrière. Op de flanken van de Cauberg nam hij meteen de wedstrijd in handen, alleen Kevin Pauwels klampte zich vast in het wiel. Tot de Kalmthoutenaar exact halfkoers aan de kant stond met kettingproblemen. Niet de eerste keer dat een Sunweb-Napoleonprof daar last van heeft, trouwens. Manager Mettepenningen en ploegleider Mario De Clercq hebben de komende dagen toch wat werk aan de winkel, lijkt ons.

 

Soit, Van der Haar wachtte uiteraard niet op de onfortuinlijke Pauwels en begon aan een half uur durende solo. Philipp Walsleben en Pauwels bundelden nog de krachten, maar kwamen geen seconde dichter. Zo freewheelde de jongeman uit Woudenberg naar zijn grootste succes sinds hij begin vorig seizoen de stap naar de profs zette.

 

En de Belgen?

 

En de andere Belgen, vraagt u? Tja... Wereldkampioen Sven Nys werd net als Pauwels achtervolgd door pech. "Een schuiver, twee keer lek én een -fatale- kettingbreuk toen ik in het begin van de slotronde toch in zesde stelling reed." Nys verdween roemloos uit de wedstrijd. Niels Albert, die kende een ware offday. Niet alleen ontbrak het de Vlaams-Brabander alweer aan een goede start, ook in het verdere verloop van de wedstrijd toonde Albert zich wisselvallig. Met een elfde stek mag hij net als Nys meteen de eindzege in de Wereldbeker vergeten.

 

Beste Belg na Kevin Pauwels was Klaas Vantornout. De Belgische kampioen finishte verdienstelijk vierde, maar ook hij gaf nooit de indruk Van der Haar te kunnen bedreigen. Idem dito met Bart Aernouts en Tom Meeusen, vijfde en zesde in Valkenburg. Wellens van zijn kant was dan weer blij met zijn negende stek. "Na de rugproblemen van de voorbije anderhalve week moet ik daar zeer tevreden mee zijn", klonk het. Rob Peeters (vijftiende) had ook ongetwijfeld beter verwacht, terwijl Wietse Bosmans (sterk gestart, maar in de finale teruggevallen naar plaats 24) op dit intervalparcours een pak leergeld betaalde.

 

Twee niet-Belgen op het podium in Valkenburg. Mooi voor de internationalisering, waar tegenwoordig iedereen de mond vol van heeft. Maar noch Van der Haar, noch Walsleben lijken mee te gaan in het verhaal. "Ach, Nys, Albert, Pauwels en Vantornout zullen me dit seizoen heus nog wel kloppen, hoor", blijft Van der Haar realistisch. Ook Walsleben blijft opvallend voorzichtig. "Misschien ben ik op de top van mijn kunnen, en moeten de Belgen nog beter worden. Ik ben al blij dat ik aansluit bij de toppers. Hopelijk wordt dit mijn seizoen van de doorbraak, maar niet vergeten dat we amper een paar weken ver zijn."

 

De schijfremmen van Van der Haar

 

Opmerkelijk: Van der Haar dichtte zijn zege voor een groot deel toe aan... zijn schijfremmen. Ingefluisterd door sponsor en fietsenfabrikant Giant? Of geeft het hydraulisch remsysteem echt zo veel voordeel? Feit is dat het traditionele kabeltje werd vervangen door olie in de leidingen. "Het geeft een grotere, maar vooral veel constantere remdruk", vindt Van der Haar. "Al in de eerste bochten kon ik Sven Nys er zomaar 'uitremmen'", klonk het in zijn typische Van der Haar-woordenschat. "Dat is echt wel comfortabel rijden, al zal ik nu niet zeggen dat ik daardoor gewonnen heb. Maar het heeft me zeker geholpen."

 

Van der Haar is momenteel de enige van de toppers die met schijfremmen rondrijdt. In het mountainbiken zijn die dingen al een tijd ingeburgerd, maar onder meer Nys, Albert en andere toppers houden de boot nog af. Voorlopig? Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 

De volgende dagen mag u op Veldritkrant.be overigens nog meer analyses van de eerste Wereldbekermanche van het seizoen verwachten.

 

 

Copyright foto's: Patje Cosyn

 

 
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930