Ronse: Sven Nys zet meteen de puntjes op de i

Ronse: Sven Nys zet meteen de puntjes op de i

In een door een hondenweer geteisterde Hotond-arena heeft Sven Nys meteen de puntjes op de i gezet. De wereldkampioen rekende in de tweede koershelft af met de concurrentie. Martin Bina en Niels Albert mochten als tweede en derde mee op het podium.

 

Hevige windstoten en regen maakten van deze eerste manche van de Bpost Bank Trofee meteen een spektakelwedstrijd. En ondanks zijn gezegende leeftijd blijkt Sven Nys in apocalyptische omstandigheden dan toch nog altijd de strafste. Nys versnelde in Ronse iets na halfkoers en zette de concurrentie snel schaakmat. Albert probeerde nog de schade te herstellen, maar de veer brak in de voorlaatste ronde. Ook Nys' andere oorspronkelijke gezellen Martin Bina, Klaas Vantornout, Philipp Walsleben, Lars van der Haar en Thijs van Amerongen pasten.

 

In de slotfase liep Nys steeds verder weg, terwijl de verrassende Martin Bina Albert nog de tweede plaats kwam afsnoepen. Vantornout hield nog nipt de vanuit de achtergrond teruggekeerde Marcel Meisen af.

 

Nys: "Voelde me de sterkste"

 

"Toen ik iets na halfkoers zelf de forcing voerde, merkte ik dat ik de beste man in koers was", reageerde een rillende Nys na afloop. "Ik besliste om alles of niets te spelen. Het lukte, maar op het einde was het ook bij mij op. Ik kroop letterlijk de hellingen op. Uiteraard ben ik tevreden, ook al ik kreeg ik hier een omloop die me bijna op het lijf geschreven is, dit is een goed voorteken voor wat komen moet."

 

Ook Martin Bina en Niels Albert konden leven met hun podiumplaats. Vooral Bina, die gisteren in 's Hertogenbosch nog moest opgeven met een pijnlijke rug, genoot van zijn tweede plaats. "Dit had ik echt niet verwacht. Mijn lichaam hield vandaag stand", glunderde hij.

 

Albert: "Schuine kant niet mijn ding"

 

Niels Albert vond zijn resultaat het hoogst haalbare. "Die schuine kant waar we telkens naar beneden moesten, heeft me genekt. Daar verloor ik te veel tijd op Nys, die technisch wat meer onderlegd is. Maar ik heb de schade beperkt in het klassement. Er komen nog genoeg mooie gelegenheden om dat recht te zetten."

 

Pechvogels van de dag waren onder meer Kevin Pauwels en Tom Meeusen, twee van de toppers die door tuimelpertes uitgeschakeld werden. Vooral Pauwels was er het hart van in. "Al in de eerste ronde maakte ik een slipper en schoof door tot onder de spandoeken. Daarbij is mijn rug geraakt, vrees ik. Heel, heel jammer. Vooral ook omdat mijn klassement in de Bpost Trofee nu al om zeep is." Meeusen reed een sterke tweede koershelft, maar net toen hij kwam aansluiten en nog zicht had op een mooie ereplaats, ging hij onderuit in dezelfde technische afdaling waar ook Pauwels tegen de grond ging.

 

 

Slechts vijf Belgen in top vijftien

 

Toch opmerkelijk: met twee topvijfplaatsen (Bina en Meisen) was het Kwadro-Stannah van Marc Herremans het sterkste blok in Ronse. En nog opmerkelijker: in de top vijftien eindigden maar liefst tien niet-Belgen. Zeggen dat de internationalisering zich heeft ingezet is ongetwijfeld te voorbarig, maar we zien het toch graag. Het is in een recent verleden ooit anders geweest.

 

foto: R.Debacker

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

oktober 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!