Axel van den Broek zat twaalf dagen alleen in Livigno

Axel van den Broek zat twaalf dagen alleen in Livigno

Axel van den Broek neemt van donderdag tot zondag deel aan de Vuelta al Besaya. Een vierdaagse rittenkoers die voldoende Spaanse hoogtemeters voor de wielen van de renners schuift. In aanloop naar die vierdaagse hadden we een uitvoerig gesprek met Axel van den Broek. Een van de beste Belgische junioren dit seizoen. Op het moment van het interview verbleef van den Broek in Livigno. Van waaruit hij een dag na ons telefoongesprek zou doorreizen richting Spanje.

Hoe zijn de twaalf dagen in Italië verlopen Axel ?

van den Broek : "Fantastisch. Ik heb me hier kunnen gedragen als een echte prof. Het hotel was 'all inclusive'. En de weers- en trainingsomstandigheden waren ideaal. Op de hoge flanken van de bergen lag nog wel sneeuw, maar die was niet hinderlijk voor mijn trainingen. Het was mijn allereerste hoogtestage. Die is super goed meegevallen. Naast het vele aantal kilometers bergop nam ik ook tijd om te rusten."

Je was er helemaal alleen. Hoe zag je dag er uit ?

van den Broek : "Rond 8 uur stond ik op en ging ik rustig eten. Omstreeks 9 uur was ik terug op de kamer waar ik nog even ging relaxen. Om 10 uur ging ik dan trainen. De meeste trainingsdagen duurden gemiddeld een viertal uur. Zodoende was ik rond 14 uur terug op hotel waar ik na de douche iets ging eten. Om dan nadien weer te gaan rusten. Om 16 uur trok ik dan in de sauna of wellness. Anderhalf uur later stond er fitness op het programma. En na het avondeten (19uur) ging ik weer rusten en slapen. Ik besef goed dat ik mijn ouders dankbaar moet zijn voor deze kans. Want het vergt van hen ook een financiële inspanning. En bovendien moeten ze me vertrouwen dat ik hier echt wel ben om te trainen en niet om te feesten. Maar daar kennen ze me natuurlijk al wel lang genoeg voor."

Het echte profleven is je ultieme doel. Maar heb je een alternatief als het niet lukt ?

van den Broek : "Ik heb mijn middelbaar diploma net behaald. Volgend schooljaar ga ik naar Thomas More te Geel voor de studie Accountancy. Een studie die volgens mij combineerbaar moet zijn met het wielrennen. Maar ik geef je gelijk dat je niet alles zomaar op dat ene paard van het profleven mag wedden."

(lees verder onder de foto)
Axel van den Broaeck credit van hemzelve 2.jpeg (235 KB)

Duelleren met ploegmaat Jasper Schoofs

Axel, je leverde meermaals prima prestaties. Zo werd je derde in Parijs-Roubaix, vijfde in de E3 Saxo, achtste in Gent-Wevelgem. Opvallend is wel dat je in die wedstrijden steeds moest afrekenen met je ploegmaat bij Acrog-Tormans Jasper Schoofs. Dat lijkt me niet altijd evident om dan het ploegenspel te spelen.

van den Broek : "Ook daar heb je gelijk in. Zeker in onze leeftijdscategorie (juniores red) is de ambitie er nog al eens om zelf te winnen. En het gebeurde wel eens dat we, om het mooi uit te drukken, mekaar niet genoeg steunden. En dan kijk ik naar de twee richtingen. Er zijn momenten geweest dat we beiden de benen wat langer hadden moeten stilhouden. Maar nogmaals. Dat heeft met de jonge leeftijd te maken. En de hoop door te stoten naar een grotere belofteploeg. Het is niet zo dat we ruzie hebben onderling. Het respect is er zeker van mij naar hem toe. En ik denk ook wel dat het respect wederzijds is. Al lijkt het me ook wel eens fijn als echte concurrenten tegen mekaar te rijden. Dat is iets voor volgend jaar."

Over de beloften gesproken : jij trekt volgend jaar naar Wanty-ReUz-Technord.

van den Broek : "Een bewuste keuze. Ik heb in het verleden al een paar keer mee op stage mogen gaan met hun crossploeg. De contacten waren dus al langer gelegd. Wat niet wegneemt dat ik ook de andere aanbiedingen met de nodige aandacht en respect heb bekeken. Maar alles gewikt en gewogen is dit volgens mij de juiste keuze. Veel van hun beloften wisten achteraf de stap naar de profs te zetten. Bovendien kan ik er de weg en de cross blijven combineren."

Wat hoop je volgend jaar te bereiken ?

van den Broek : "Me nog meer te ontplooien. Als renner, als mens, kortom het hele pakket. Van klassiek renner tot het betere klimmerstype. Let wel : dan praat ik niet over de echt lange cols. Maar meer het genre middelgebergte."

Dat is volgend jaar. Welke doelen stel je in tweede seizoenshelft van dit kalenderjaar nog ?

van den Broek : "Met Aubel-Thimister-Stavelot en La Philippe Gilbert staan er nog twee UCI-wedstrijden in eigen land op het programma. En daarnaast is er nog het EK in eigen land (Hasselt) en het WK. Ook daar zou ik me graag tonen. Al blijf ik met de twee voeten op de grond. De benen moeten immers die dag echt super zijn.", aldus Axel

Bedankt voor je tijd Axel. En dat je dromen mogen uitkomen.

Tekst Lieven Verheyen - fotocredits van den Broek

Info Vuelta al Besaya  klik hier 

 
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!