AGB 24/24
Cofidis winactie

Sven Vanthourenhout rijdt laatste klassementscross in Middelkerke

Sven Vanthourenhout rijdt laatste klassementscross in Middelkerke

Sven Vanthourenhout (35) beëindigt eind dit veldritseizoen een profcarrière van 15 jaar. Straks in Middelkerke laat hij nog een laatste keer zijn kunstjes zien voor eigen volk. "Een carrière met een dubbel gevoel." Vanaf volgend jaar zien we de Beernemnaar terug als ploegleider.

Zilver op het WK junioren in Poprad ('99) en goud op het WK beloften in Tabor ('01). Kenners en supporters waren het er rond de eeuwwisseling roerend over eens: Sven Vanthourenhout zou een grote toekomst in het veldrijden tegemoet gaan. Toch liep het anders. En Vanthourenhout is een eerlijk man. Ook zelf geeft hij toe dat het niet gelopen is zoals gepland.

"Ik werd heel vroeg prof en ik presteerde onmiddellijk op niveau", vertelt hij. "Maar ik was te gulzig, te veeleisend voor mezelf. Dat ik onmiddellijk in een wereldploeg als Quick.Step terechtkwam, was ook al geen al geen rem op mijn ambitie. Let wel, ik heb niemand iets te verwijten. Het was mijn eigen keuze. In de winter was ik fulltime veldrijder, maar in de zomer voelde ik me wegrenner. Van het goede te veel dus. Eerlijk? Moest ik het kunnen overdoen, ik zou het anders aanpakken. Misschien had ik in die periode een Paul Van den Bosch (zijn huidige coach, red) nodig. Die had me wel afgeremd. Maar de klok terugdraaien is helaas niet mogelijk."

"Normaal maak je je carrière tussen je 25ste en je 35ste"

"Dat alles heeft me echter wel gevormd", gaat de West-Vlaming verder. "Euforie, afgewisseld met ontgoocheling. Die ervaring zal ik in de toekomst graag meegeven aan jonge talenten. Ik vertelde het onlangs nog aan neef Michael: tussen je 25ste en je 35ste maak je je carrière."

Na zijn Quick.Stepperiode verhuisde Vanthourenhout begin 2005 naar Rabobank, waar hij twee jaar ploegmaat was van Sven Nys. Na een -mislukt- intermezzo bij het team van Jurgen Mettepenningen, kwam de Beernemnaar in de tweede helft van zijn carrière Nys opnieuw tegen. De twee lieten elkaar niet meer los. Nys als kopman bij Crelan (toen nog Landbouwkrediet), Vanthourenhout zijn vaste compagnon de route. "

"Alles was mijn eigen keuze"

We hebben op een zeer unieke manier samengewerkt. We deelden plezier en leed. Nys is immers niet alleen een groot renner, hij is ook top als mens. Sportief is me dat niet altijd ten goede gekomen, dat besef ik wel. De zware trainingsarbeid eiste soms zijn tol. Maar ook dat is mijn eigen keuze. Al heb ik op sportief vlak gemengde gevoelens, die laatste jaren met Sven blijven fantastisch."

Vandaag rijdt Vanthourenhout in Middelkerke zijn allerlaatste officiële wedstrijd voor eigen volk. Daarna wordt hij -jawel, aan de zijde van Nys- ploegleider bij Telenet-Fidea. "Een nieuwe uitdaging, maar wel een waar ik naar uitkijk", besluit Vanthourenhout met de glimlach.Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Kalender

januari 2019<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031