AGB 24/24

Hans van Kasteren stelde zijn troepen voor: 'Telenet-Fidea is niét het zwakke broertje'

Hans van Kasteren stelde zijn troepen voor: 'Telenet-Fidea is niét het zwakke broertje'

Gisteren werd in de Kuil van Zonhoven het Telenet-Fideateam voorgesteld. Morgen brengen we een uitgebreid interview met kopman Tom Meeusen. Vandaag laten we teammanager Hans van Kasteren aan het woord. "Nog twee seizoenen. Dan laat ik mijn team -dit keer definitief- over..."

Zoals u op bovenstaande foto kunt zien is Hans van Kasteren de kleinste van de bende. Tot nader order wel nog altijd diegene die het voor het zeggen heeft bij Telenet-Fidea. Gisteren stelde hij in Zonhoven zijn troepen voor. Op een stilaan legendarische plaats (de Kuil van Zonhoven), met een nieuwe en bijzonder mooie teamoutfit en met -zoals we Van Kasteren kennen- een originele invalshoek. Renners met de koksmuts op en een presentatie verzorgd door Lesley-Ann Poppe.

Leuk allemaal. En ontspannend. "Vandaag nog wel. Maar vanaf morgen wordt het serieus", aldus de 'grote baas'. Een dag voor zijn kopmannen op het vliegtuig naar de States stapten, stond Van Kasteren ons uitgebreid te woord. Over de ambities en de veranderingen binnen de ploeg. Over zichzelf ook. "Binnen twee seizoenen hou ik er mee op."

Dat heb je ons een paar jaar geleden nog eens proberen te vertellen, Hans. Maar je was al terug nog voor je vertrokken was...

Van Kasteren: "Klopt. Op vraag van de sponsors. Maar nu is het definitief. Nog twee seizoenen en ik trek er de stekker uit. Ik laat het team over. Aan wie? Dat zullen jullie dan wel zien. Misschien vroeger al, want ik wil dat diegene die mijn rol overneemt één tot anderhalf jaar meeloopt. Kwestie van het reilen en het zeilen binnen de ploeg te leren kennen. Al zal hij/zij ook de steun blijven krijgen van mijn dochter Nancy en Karen (Ramakers, zijn assistente, red). Zij blijven zoals eerder afgesproken aan boord zo lang ze dat wensen."

Dus je verkoopt de ploeg?

Van Kasteren: "Ik weet nog niet exact in welke vorm. Maar de sponsors blijven in elk geval aan boord tot eind 2017. Zowel Telenet als Fidea. Net als onze kopman Tom Meeusen. Wie het overneemt, zal moeten zorgen dat er continuïteit is. Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst dit seizoen, natuurlijk. Een seizoen waarin we opnieuw een stapje vooruit moeten zetten."

Voor het eerst zonder Bart Wellens.

Van Kasteren: "Bart zorgde nog altijd voor publiciteit. Maar hij heeft er voor gekozen om zijn carrière te beëindigen. Ja, wellicht zaten de verdachtmakingen aan zijn adres (in het ozondossier van dokter Mertens, waarin Wellens ondertussen werd vrijgesproken, red) er wel voor wat tussen. Zijn mindere prestaties, de moeilijke periode in zijn privéleven, de opkomst van die lichting jongeren... De combinatie ervan was iets te veel voor een sportman. Misschien, als je het hem vandaag vraagt, dat hij er spijt van heeft. Ik vind het vooral jammer dat hij niet samen met Sven Nys heeft kunnen afscheid nemen. Dat was mooi geweest. Nu, dat afscheid krijgt hij nog. In principe in Ruddervoorde."

Heeft hij een toekomst bij Telenet-Fidea?

Van Kasteren: "Ik weet het niet. Ik heb hem gevraagd wat hij wilde. Er is plaats voor hem in de ploeg. Manager, ploegleider, voor mijn part als chef-kok. Maar ik kreeg nog geen antwoord. Hij moet eerst aangeven wat hij zelf wil. Ik had het graag vandaag geweten, maar Bart heeft meer tijd nodig. Die geef ik hem. Ik wil niemand dwingen."

Danny De Bie daarentegen is definitief uit het team verdwenen...

Van Kasteren: "Dat is zo. Ik heb Danny veel kansen gegeven. Maar, om een lang verhaal kort te maken, hij heeft een probleem met de moderne technologie. In het veld is De Bie een krak. Als mens ook. Maar van computers heeft hij geen kaas gegeten. Denk echter eens aan -bijvoorbeeld- het stockbeheer van een team. Het werkt niet meer zoals vroeger, hé. Vandaag moet alles nauw opgetekend worden via een computersysteem. Dat lukte hem niet. Daarnaast was hij soms te tolerant naar de renners toe. Kris (Wouters, huidige ploegleider, red) wil soms iets te veel discipline. Maar te weinig is ook niet goed."

De sponsors waren niet bijster tevreden na vorig seizoen. Er zijn geen prijzen gepakt.

Van Kasteren: "Dat begrijp ik. Sponsors willen resultaten zien en als team worden we -ook al deed onze jeugd het super- afgerekend op de resultaten van de profs. Van Kessel deed het nochtans goed. En Tom Meeusen was super tot en met het Belgisch kampioenschap. Hij strandde in Erpe-Mere op vijf seconden van de titel. Dat had ons seizoen een ander uitzicht gegeven. Daarna kwam die ozonzaak weer op de proppen. Je wilt niet weten wat dat van een renner vergt. We kunnen Tom niet veel kwalijk nemen. Maar nu hij definitief is vrijgesproken, verwachten we wel wat van hem. Hij is zelf overigens ook bijzonder ambitieus."

Hij wil een titel...

Van Kasteren: "Hij moet van mij de eerste maand niet presteren. Laat hem maar een keer focussen op de kampioenschapsmaand. Lille (BK) en Zolder (WK) hebben omlopen die hem liggen. Niet dat hij de rest van het seizoen niet moet presteren, hé. Wij willen geen Belgische titel op de manier zoals Vantornout het deed. We hebben daar ons eigen idee over. Maar nog eens, Meeusen moet nog niet winnen in Las Vegas."

Was Telenet-Fidea vorig seizoen een beetje het zwakke broertje?

Van Kasteren (lichtjes geërgerd): "Nee! Zo zie ik het in elk geval niet. En zo wil ik ook niet dat mijn team genoemd wordt. Dat zou me pijn doen. Maar het is wel een feit dat elk team ondertussen een topper heeft. BKCP met Van der Poel, Vastgoedservice met Van Aert, er is Nys bij Crelan, Van der Haar, Vantornout en Pauwels bij Sunweb. Maar met Meeusen hebben ook wij onze topper. Ook Corné van Kessel haalt een zeer degelijk niveau. En ik verwacht ook dat Toon Aerts een stap vooruit zet."

Ellen Van Loy deed het vorig seizoen al prima bij de dames. En we weten dat je toekomstgericht rekent op jouw sterke beloftenkern.

Van Kasteren: "Klopt! Ik ben vooral benieuwd naar wat Eli Iserbyt dit jaar vermag. Van mij mag hij rustig aan groeien, maar hij legt de lat zelf al redelijk hoog heb ik indruk. Ik kijk er naar uit."

Foto's: ©Isosport

Fotoreeks ploegvoorstelling klik
Zoeken

zin om te adverteren

Kalender

november 2020<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30