zin om te adverteren

Steve Chainel: 'By G4 moet Frans topteam in het veld worden'

Steve Chainel: 'By G4 moet Frans topteam in het veld worden'

Mededeling aan alle Belgische veldrittopteams: zet u schrap! Crossteam By G4 wordt op termijn een waardige concurrent. Tenminste als we Steve Chainel mogen geloven. De Fransman verbrak zijn contract bij Cofidis en stelt op dit eigenste moment ergens in de Vogezen zijn eigen team voor. "En ik ben zeer ambitieus".

Het was gisteravond dat we Steve Chainel (links op de foto boven) aan de lijn kregen. De brave man sprong zowaar een gat in de lucht dat een Belgische veldritgeoriënteerde journalist hem persoonlijk opbelde. "En dat treft, want ik heb een primeur van jewelste", klonk hij enthousiast als een kind. "Ik had nog een contract bij Cofidis tot eind dit seizoen, maar dat heb ik met onmiddellijke ingang verbroken om met een eigen veldritteam te starten. Maar wacht nog even met de publicatie van het nieuws, want het team wordt pas morgenavond (nu dus) voorgesteld, hier in de Vogezen."

Anderhalf jaar geleden keerde Steve Chainel het veldrijden de rug toe. Hij kwam toen uit voor AG2R, maar zou -met dank aan maatje Nacer Bouhanni- bij Cofidis (het team van onder meer Kenneth Vanbilsen en Michael Van Staeyen) ingelijfd worden en wilde doorbreken op de weg. En in die ambities paste het veldritplaatje niet.

Maar zie, halverwege 2015 keert Chainel op zijn stappen terug. De liefde met Bouhanni is over en Cofidis stelde de 'Vosgien' de voorbije maanden amper nog op voor een wegwedstrijd. Dus gaat hij opnieuw crossen. "Met plezier", vertelt hij. "En wanneer ik vroeger het veldrijden met het wegrennen combineerde, word ik nu fulltime crosser. Want wat 10 jaar geleden wel nog kon -beide disciplines combineren-, is nu niet meer mogelijk. Kijk maar naar Francis Mourey. Ook hij haalt zijn beste niveau niet meer."

"Eén jaar zonder loon"

Chainel komt vanaf deze maand dus uit voor zijn eigen nieuwe project: Crossteam By G4. "G4 is onze kledijleverancier", aldus Steve. "Daarnaast wilde ik het wat internationaal laten klinken. Bij deze is dat gelukt, denk ik." Chainel moet wel opofferingen doen om zijn project te laten slagen. Zo zal hij zichzelf en zijn echtgenote Lucie (ook zij crost op niveau) het eerste seizoen geen loon uitkeren.

"Maar als de prestaties komen, volgt de rest vanzelf", klinkt het. "Ik start met twee wedstrijden op Chinese bodem, daarna volgt de Wereldbeker in Las Vegas. Wat daarna op mijn programma staat weet ik nog niet exact. Maar sowieso rijd ik alle wereldbekermanches en een pak wedstrijden in een Frans (Coupe de France) en Zwitsers (EKZ CrossTour) regelmatigheidscriterium. België? Ik kom naar Namen, Koksijde en Zolder voor de WB, maar ik hoop echt dat ook andere wedstrijden me contacteren. Al wordt dat niet makkelijk!"

Hoezo? "Omdat jullie Belgen het vooral doen met eigen toppers en een paar buitenlanders die voor een Belgisch team rijden. Voor de rest is er weinig plaats. Het zou goed zijn voor het veldrijden mochten de Belgische organisatoren ons ook uitnodigen. Wie weet komt dat er nu van.."

Pauline Ferrand-Prévot

"Ik heb met Crossteam By G4 alvast de ambitie om het op termijn even ver te schoppen als pakweg Sunweb, BKCP, Vastgoedservice of Telenet. Waarom rijdt bijvoorbeeld Pauline Ferrand-Prévot (regerend wereldkampioene, red) voor een Nederlands team? Omdat er in Frankrijk geen team beschikbaar is voor haar. Waarom trekken jonge Franse talenten zoals Venturini naar de weg? Omdat ze daar toe gedwongen worden. Er is immers geen Frans topteam voor crossers. Hun enige optie is naar België trekken. Wel, die talenten wil ik een oplossing bieden met By G4."

Al zal Chainel nog wat moeten wachten met het aantrekken van Ferrand-Prévot, want die focust momenteel vooral op de Olympische Spelen van Rio en zal deze winter amper in het veld te zien zijn.

Wij kijken alvast reikhalzend uit naar wat het team binnen een paar jaar kan voorstellen. Het initiatief is in elk geval toe te juichen. Nu hopen op resultaat. Het kan het veldrijden alleen maar een boost geven. En daar is niemand rouwig om. Al zal Chainel zelf eerst toch wat 'prijs' moeten rijden. "Komt in orde", belooft hij ons. "Ik heb het vroeger gekund, terwijl ik het veld nog combineerde met de weg. Mijn doel is om snel weer de top tien van de wereld te halen. Of waarom geen top vijf? Nog eens, de wil is er."

Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

LIVE

Kalender

september 2020<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930