Lars van der Haar bij Giant-Shimano: 'Aanpassing achter de rug'

Lars van der Haar bij Giant-Shimano: 'Aanpassing achter de rug'

Lars van der Haar was vorige week van de partij in de Tour Alsace. Veldritkrant.be was erbij en zag dat de kleine Utrechter stilaan klaar is voor het crossseizoen. Voor de start van de slotrit maakte de 23-jarige tijd voor een babbel. 'Ik heb een stap vooruit gezet.'

Dé veldrijder van de Tour Alsace was ongetwijfeld Mathieu van der Poel, met een mooie ritzege in één van de zwaarste etappes en een zesde plaats in het eindklassement. Ook Philipp Walsleben deed het -deels in dienst van zijn BKCP-Powerplusploegmakker- meer dan verdienstelijk. Het leverde de Duitser zelfs de prijs van de strijdlust op. En vergeten we ook de Tsjechische eindwinnaar Karel Hnik niet, maar die is ondertussen 'crosser af'. In het veld kwam 'Kareltje' iets te kort, als klimmer is hij top.

Ook van de partij in de Elzas: Lars van der Haar, in zijn nieuwe Giant-Shimano-outfit. Van der Haar kwam niet té veel in beeld. Wij verwachtten hem in de massasprint van de openingsrit, maar Lars vond het in de striemende regen en de iets té gladde wegen te gevaarlijk om zich in het gewriemel te mengen. Zaterdag liet hij zich wel opmerken. Niet in de sprint, nee. Wel op de 'Grand Ballon', de slotklim van de koninginnenrit. Want Lars kan dus meer dan veldrijden en sprinten. Hij kan ook nog een berg op, zo bleek. Hij finishte zevende, daar in Markstein. In een groepje met onder meer... Van der Poel.

Knappe prestatie in die koninginnenrit, Lars.


"Afzien was het. En ik heb heel hard mijn best moeten doen om voorin te blijven. Vooral de tempoversnellingen deden me pijn. Maar in mijn eigen ritme slaagde ik er telkens in opnieuw de aansluiting te maken. Maar die zevende plek geeft vertrouwen, ja. Vorig jaar finishte ik hier op zeven minuten, nu reed ik met de toppers mee naar boven. Dat betekent dus dat ik een stap vooruit heb gezet, al liet ik het vorig jaar misschien ook mentaal wat sneller lopen. Maar het gevoel is goed en het minste wat ik kan zeggen, is dat ik op schema zit."

Hoe voel je je trouwens in je nieuwe team? Verloopt de aanpassing wat naar wens?


"Wat het materiaal betreft is niets veranderd. Dus dat was geen item. Maar ik kwam wel in een nieuwe entourage terecht. Een nieuwe begeleiding, nieuwe ploegmaats ook. Dat was toch even wennen. Bovendien was ik in de eerste helft van het jaar nooit met de ploegmakkers (wegrenners, red) op pad. Maar ik ben goed aanvaard door de jongens, dat valt best mee."

Hoe hard mis je Richard Groenendaal, sinds jaar en dag toch jouw vertrouwensman?

"Natuurlijk mis ik Richard. Heel jammer dat die samenwerking is gestopt, maar op een gegeven moment scheiden sommige wegen. En dat is bij ons momenteel het geval. Daar moet je mee leven, die knop moet je omdraaien."


Er deden ondertussen wel geruchten de ronde dat Giant-Shimano er zou mee ophouden…


"Ik heb nooit gehoord dat de stekker er zou uitgetrokken worden. Integendeel, naar verluidt staan er een aantal extra sponsors te trappelen om in te stappen. Naar ik hoorde, wordt daaruit een selectie gemaakt. Welke potentiële geldschieter past in het project? Tenminste, dat is wat ik opvang."


Hoe ziet je verdere programma richting crossseizoen er trouwens uit?


"Ik rijd nog een paar eendagskoersen. Zoals het profcriterium in Surhuisterveen, de Havenpijl in Antwerpen, de criteriums in Wilrijk en Etten-Leur, de Dutch Food Valley Classic en tot slot de Ronde van Midden-Nederland. Op 1 september vertrek ik voor een week op stage naar California, waar ik dan de veldrit in Las Vegas aanplak, meteen mijn crossdebuut. De eerste Europese wedstrijden in het veld zijn Erpe-Mere en Neerpelt. Een mooie opbouw lijkt me…"


Al even stilgestaan bij de concurrentie voor komende winter? Er verandert wel wat, niet?


"Er verandert verdomd veel. Door het wegvallen van Niels Albert zullen we heel andere wedstrijden te zien krijgen, denk ik. Zijn afscheid is een ramp. Ik had hem echt heel graag. Een renner die altijd recht voor de raap was, maar ook altijd klaar stond om de koers mee open te breken. Daar hield ik van. Ik vraag me af wie nu dat initiatief zal nemen?"


Waarom niet Lars van der Haar?


"Misschien. Al weet ik niet of ik deze winter al in staat zal zijn om een koers te dragen zoals Niels dat kon. Nog even afwachten. Maar ik zal ongetwijfeld mijn best doen."


Het ziet er naar uit dat Wout Van Aert en Mathieu van der Poel al meermaals met de profs zullen aantreden. Verwacht je van hen al wat?


"Dat zijn twee jongens die in de beloftenwedstrijden ook graag mee de koers maken. Dus is hun komst positief. En dat kan een verademing zijn voor het koersverloop. En dat kan ook andere renners –die soms wat te passief rijden- ook op scherp zetten."


Mogen we van dat duo nu al verwachten dat ze mee de koers maken?


"Waarom niet? Als ze bij de profs willen rijden, moeten ze zich niet verstoppen achter het feit dat ze nog belofte zijn. Wie de keuze maakt om broodrenner te worden, moet er vol voor gaan. Zo heb ik het ook aangepakt, toch?


Van der Poel blijft nog een paar jaar in het veld. Het ziet er naar uit dat we straks minstens twee Nederlandse toppers in de cross krijgen…


"Top! Zeker voor het Nederlandse veldrijden. De sport kan in ons land op die manier een boost krijgen. En ook voor mij is het beter zo. Dan krijg ik niet alle last op mijn schouders, maar wordt de druk wat gespreid. Voor mij mag Mathieu nog heel lang in het veldrijden blijven, ook al wordt het een extra concurrent."


Bannerfoto met dank aan Bert Van Gucht
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!