Quinten Hermans allerjongste in Ster ZLM Toer: 'Uitrijden geen must'

Quinten Hermans allerjongste in Ster ZLM Toer: 'Uitrijden geen must'

Quinten Hermans is één van de vele veldrijders actief in de Ster ZLM Toer, een vijfdaagse rittenkoers met een sterk bezetting. De piepjonge Limburger -van alle markten thuis- hoopt vandaag en -vooral- morgen te overleven.

Wie twijfelt, kijkt maar eens naar het statistiekje op deze pagina (rechts onderaan). Quinten Hermans is met voorsprong de 'youngest competitor' in de Ster ZLM Toer. Maar daar lijkt de Tessenderlonaar niet wakker van te liggen. Integendeel, toen we hem woensdag vóór de start van de proloog even spraken, had hij er goede moed in. Zelfs nadat we hem met enkele feiten confronteerden:

1. Hermans is nog altijd maar eerstejaarsbelofte, pas 18 jaar jong.
2. Hermans is veldrijder. Niet dat we onze crossers niet naar waarde schatten, integendeel. Maar zij bereiden zich momenteel toch voor op hun winterseizoen, dat pas begin oktober in gang schiet, terwijl een deel van het peloton (zeker weten!) echt een doel van deze wedstrijd heeft gemaakt.
3. Tezelfdertijd zijn in deze ZLM Toer mannen als Marcel Kittel en André Greipel aan de slag. Beiden in het gezelschap van hun trein die straks in de Ronde van Frankrijk brokken moet maken. En dan hebben we het nog niet over kleppers als Philippe Gilbert (eergisteren proloogwinnaar) of Gianni Meersman.
4. Op de koop startte Hermans tot op vandaag slechts in twee wegwedstrijden: telkens haalde hij de aankomst niet.


Met andere woorden, Hermans zal een week vol aan de bak moeten wil hij zich staande houden. "Dat besef ik best", lacht de sympathieke wittekop. "Maar ik heb één groot voordeel: de ploegleiding weet dat ook en heeft me vooraf de raad meegegeven goed naar mijn lichaam te luisteren. Wordt het de komende dagen té zwaar, dan mag ik gewoon afstappen. Het is echt niet de bedoeling dat ik me hier vier dagen kapot rijd."

Sterk op de mountainbike


Nu, laten we Quinten Hermans ook niet onderschatten. Na de teamstage op Mallorca focuste de jonge belofte een tijdlang op het mountainbiken. Mét succes. "Ik reed twee Wereldbekerwedstrijden. In Nove Mesto eindigde ik 27ste, nadat ik vanop plek 133 was gestart. Niet slecht, me dunkt. Ik moest wel top 25 halen om mee te mogen naar het EK, maar omdat ik in de slotronde lek reed toen ik op plaats 22 reed, heeft de commissie van de KBWB me gedelibereerd. In de tweede WB-manche in Albstadt werd ik 31ste nadat ik te veel tijd verloor om die slechte startpositie goed te maken. Maar op het Europees kampioenschap zelf liet ik toch wel een mooie 18de plaats optekenen. Ik kan dus niet zeggen dat mijn voorbereiding tot nog toe slecht verlopen is."


Zijn hoofddoel blijft uiteraard het crossseizoen. "In het veld word ik straks in september tweedejaarsbelofte. Doel is toch wat op te schuiven in de hiërarchie. Er zijn een paar laatstejaars die sowieso de beloftencategorie verlaten, daarnaast hoor ik dat jongens als Wout Van Aert en Mathieu van der Poel wellicht meer bij de profs zullen aantreden. Dat maakt dat ik sowieso al de top tien induik. Als ik dan zelf ook nog wat sterker word, moet ik toch in staat zijn om af en toe eens goed in beeld te fietsen", besluit het Telenet-Fideatalent.

Stukje Amstel Gold Race

In de proloog en de openingsrit (gisteren) deed Quinten het alvast goed. Al zaten de omstandigheden best mee. Een vroege vlucht met vier werd door de sprintersteam een hele dag lang onder controle gehouden. Vandaag wordt het andere kost: in de rit met start en aankomst in Buchten (Nederlands Limburg) krijgen de renners een parcours dat deels via het traject van de Gold Race verloopt. Morgen staat een heuse Ardennenrit op de agenda.

Beste veldrijder gisteren was trouwens Tim Merlier, die zich in Sint-Willebrord naar een hele knappe topvijfplaats sprintte, achter Marcel Kittel, Tyler Farrar, Gianni Meersman en Roy Jans.

Foto's: Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!