Tom Meeusen geen fan van Bosduincross in het donker

Tom Meeusen geen fan van Bosduincross in het donker

Morgen wordt de Bosduincross afgewerkt. Voor de herstelde Tom Meeusen een 'thuismatch', waarin hij het vertrouwen hoopt op te krikken. Alleen loopt de Essenaar niet over van enthousiasme dat de wedstrijd in het donker wordt verreden.

Tom Meeusen kwam net als het gros van zijn Telenet-Fideaploegmakkers ziek terug van Mallorca, waar het team begin november op stage vertoefde. "Een gevolg van bacteriën in de hotelverwarming", weet de Essenaar. "Niet alleen de renners keerden ziek terug, ook de entourage." Meeusen voelde de eerste ziektekiemen de dag van zijn vertrek opborrelen. Hij startte onmiddellijk met een antibioticakuur, maar het onheil was geschied.

"Zonde", mort hij. "Want ik was met een heel goed gevoel op stage vertrokken. En dat gevoel bleef intact tijdens de zware trainingen die ik er afwerkte. Doel was dan ook om die goede conditie aan te wenden om nog een wedstrijdje te winnen vooraleer de zware kerstperiode er aankomt. Daarom ook twijfelde ik niet om toch van start te gaan in de Scheldecross. Ik wilde dat gevoel niet kwijt."

Maar op Linkeroever kreeg Meeusen meteen het deksel op de neus. "Al in de eerste ronde besefte ik dat het fout zat. Ik had geen kracht in de benen en kon naarmate de wedstrijd vorderde, geen plekje opschuiven. Uitgerekend op een parcours dat me op het lijf geschreven is. Ook de wedstrijdomstandigheden waren me in principe goed gezind, maar het liep gewoon niet. Dus had het ook geen zin om daags nadien naar Overijse af te zakken."

Thuismatch


Meeusen kon deze week wel zijn vooropgestelde trainingen afwerken. "Weliswaar met een lager rendement dan normaal. Aan een minder hoog tempo ook. Ik haalde de hartslagen niet die ik in principe moest halen. Hopen maar dat mij dat morgen geen parten speelt in Kalmthout, want het doel is toch om in de Bosduincross wat extra vertrouwen te tanken voor het reeksje belangrijke wedstrijden dat er straks zit aan te komen. Ik heb momenteel echter nog steeds een lichte verkoudheid. Afwachten, dus."
 
Kalmthout is voor Meeusen niet alleen belangrijk om het vertrouwen op te vijzelen, het is voor de Essenaar ook een halve thuiswedstrijd. "Mijn echte 'thuismatch' is uiteraard Essen, volgende zaterdag. Maar ook Kalmthout is dat eigenlijk. Het is de thuisbasis van mijn vriendin (Nina Van Geel, red), ik liep er school en ik heb er een pak vrienden die me morgen komen aanmoedigen."

Geen avondsport

Niet onbelangrijk, de Bosduincross start pas om half zes. En crossen in het donker, daar wordt Tom Meeusen niet bepaald wild van. "Ah, dat kan wel voor een of twee keer per seizoen, maar ik ben inderdaad niet enthousiast. En dan refereer ik naar Diegem, waar ik merk dat iedereen toch wat voorzichtiger te werk gaat in de bochten, die je in het halfdonker moeilijker kan inschatten."

"Veldrijden is een dagsport, geen avondsport", vindt Meeusen. "Oké, ik besef ook wel dat een tv-zender als VIER op dat latere uur hogere kijkcijfers en meer reclame-inkomsten heeft, maar voor de renners is het niet optimaal. Dan ben ik morgen nog 'bij de goei'. Denk maar aan Klaas Vantornout, die om half zeven over de finish bolt, daarna misschien nog een podiumceremonie en een eventuele dopingcontrole moet ondergaan vooraleer hij opnieuw richting West-Vlaanderen kan vertrekken."


Alle info over de Bosduincross vindt u op onze kalenderpagina. Ook Wietse Bosmans, die begin deze week nog twijfelachtig was, is van de partij voor eigen volk.



Foto: ©Patje Cosyn




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!