Thomas Pidcock domineert EK junioren. Timo Kielich verrast met brons

Thomas Pidcock domineert EK junioren. Timo Kielich verrast met brons

De jonge Brit Thomas Pidcock is deze voormiddag Europees juniorenkampioen geworden. Geen verrassing. Daar zorgde zowaar een Limburger voor. Vanop de vijfde startrij knokte Timo Kielich zich alsnog naar brons. Een klein stuntje van de veldrijder-mountainbiker.

Gisteren merkten we dat de wedstrijden op het snelle parcours in Pontchâteau lang gesloten bleven. Maar met die stelling maakte een kleine Brit vandaag komaf. Nu, Thomas Pidcock in ook niet de eerste de beste. Zoals Sven Vanthourenhout ons deze week nog vertelde: "Pidcock overstijgt de cross. Grote teams zijn nu al geïnteresseerd in hem. En dan heb ik het niet over alleen maar veldritteams."

Die status bevestigde de 17-jarige Brit zijn status. In Pontchâteau koos hij snel voor de aanval en werd nooit meer bedreigd. "Vroeg? Ach, eigenlijk ging ik nooit voluit. Ik hield altijd wel wat reserve. Als het nodig was, kon ik nog versnellen."

Ook een achtervolgend groepje met drie Fransen en onze landgenoot Timo Kielich waren geen partij voor het supertalent. Achteraf, tijdens de persbabbel, liet het kleine kereltje echter niet het achterste van zijn tong zien. Een greep uit de vragen en zijn antwoorden:

Hoe ben je veldrijder geworden? "Vorige winter zag ik crossen als 'break' na het wegseizoen. Het beviel me."

Wat ga je in de toekomst doen? Veldrijden of op de weg koersen? "Dat heb ik nog niet beslist."

Je hebt ook piste-ambities? "De voorbije week deed ik een trainingskamp op de piste, ja."

Wat is je specialiteit op de weg? "Klimmen"

Naar verluidt is er nu al interesse van absolute topteams voor jou? "Misschien."

Timo Kielich staat zelf versteld van prestatie

Beste Belg in de juniorenwedstrijd was dus de Limburger Timo Kielich. "Ik moest inderdaad vanop de vijfde rij starten", aldus de Alkenaar. "Maar net dat was misschien wel mijn sterkte. Ik kende totaal geen druk. Plaatsje na plaatsje schoof ik op, en plots had ik zicht op een podiumplaats."

Kielich is van opleiding mountainbiker en zal die discipline ook blijven combineren met het veldrijden. "Zo lang het mogelijk is, toch, ja. Of ik nu beter ben als crosser, hetzij als mountainbiker? Vandaag als crosser, hé."

De tweedejaarsjunior komt trouwens uit voor het bescheiden Cycling.be-Alpha Motorhomes Team. Een bewuste keuze? "Ik ben tevreden van de ploeg. Maar omdat ik het veldrijden combineer met het mountainbiken, is er voorlopig geen interesse van andere specifieke crossteams. Nu misschien? Geen idee. Is de transferperiode niet achter de rug?"

De andere Belgen moesten het doen met verdere ereplaatsen. Andreas Goeman werd 9de, Jelle Camps 11de, Toon Vandebosch 12de en Yentl Bekaert 13de. Pieter-Jan Vliegen had helemaal zijn dagje niet en werd als 27ste afgevlagd.



Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Uitslagen via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!