Wout van Aert gaat gravelen

Wout van Aert gaat gravelen

Een recordaantal deelnemers staat op zaterdag in Houffalize aan de start van Houffa Gravel, de derde manche van de Yuzzu Gravel Series én de enige Belgische qualifier van de UCI Gravel World Series. Eén van hen is Wout van Aert. Andere bekende namen aan de start zijn onder andere Niki Terpstra en Jan Bakelants. Maar Houffa Gravel staat open voor iedereen. Gravelbikers van alle niveaus en leeftijden kunnen meedoen.

Na de Tour de France en het WK in Glasgow wordt Houffa Gravel de eerstvolgende wedstrijd van Wout van Aert. Geen wegkoers dus, maar een graveltocht van 110 km door het hart van de Ardennen in gravelparadijs Houffalize, in de provincie Luxemburg.

"Ik heb nu even rust gehad, dus ik heb niet de beste conditie", laat Wout optekenen voor de organisatie. "Maar het is fijn om het materiaal een keer te testen en te kijken hoe het er aan toe gaat in zo'n wedstrijd. Ik hoop wat op te steken van de specialisten die aan de start staan. Het is leuk om te voelen hoe het allemaal werkt", luidt het bij Van Aert, die op 8 oktober ook graag wil deelnemen aan het WK gravel in het Italiaanse Veneto. "Ik vind het wel nuttig om op voorhand al een gravelwedstrijd gereden te hebben. Dit is een mooie kans, dicht bij huis. Ik rijd hier vooral omdat ik het leuk vind om te koersen en me te tonen aan mijn supporters en het publiek. En het gravelen is iets dat ik gewoon ook heel graag doe."

Van Aert voert in Houffalize een mooi deelnemersveld aan met daarbij onder andere de twee winnaars van vorig jaar - Jasper Ockeloen en Tessa Neefjes – en een resem collega-profrenners en veldrijders, bekende ex-renners en gravelspecialisten: Niki Terpstra, Jan Bakelants, Daan Soete, Petr Vakoc, Ryan Kamp, Joris Nieuwenhuis, Piotr Havik, Johnny Hoogerland, Ivar Slik, Paulina Rooijakkers, ... Die laatste klopte dit jaar Marianne Vos in Gravel One Fifty, Slik is de winnaar van Outbound 2022 en Terpstra won vorig weekend nog de UCI Gravel World Series in Zweden.

Iedereen mag in Houffa Gravel strijden voor een WK-ticket

Ook Houffa Gravel maakt deel uit van de UCI Gravel World Series, wat betekent dat de deelnemers zaterdag een gooi kunnen doen naar een WK-ticket. De 25% snelste gravelbikers in Houffalize plaatsen zich voor het wereldkampioenschap gravel in Italië. Momenteel hebben al zo'n 1300 gravelfanaten zich ingeschreven voor Houffa Gravel. Bij inschrijving werd hen gevraagd of ze op competitieve of recreatieve basis aan de start komen en 80% heeft 'competitief' aangeduid, wat betekent dat zij dus voluit voor de WK-kwalificatie willen strijden.

Houffa Gravel zal in de driejarige geschiedenis van de UCI Gravel World Series de manche met het grootste aantal deelnemers zijn, een eer die nog maar net op naam staat van de Gravel One Fifty in Nederland.

Deelnemers uit 21 verschillende landen

Zaterdag verwelkomt Houffa Gravel deelnemers uit 21 verschillende landen. Naast uiteraard België zelf zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Zwitserland en Italië de grootste leveranciers. Vrouwen maken zo'n 10% van het deelnemersveld uit. Het gros van alle deelnemers – 85% - kiest voor de langste afstand van 110 km (1430 hoogtemeters). De gravelbikers hebben in het groene en heuvelachtige Ardense decor daarnaast ook nog keuze uit een parcours van 50 km (met 700 hoogtemeters) of 68 km (970 hoogtemeters). Iedereen die competitief meestrijdt, start zaterdag via een massastart op basis van leeftijdscategorie. Per leeftijdscategorie wordt er een startbox gemaakt. Het startschot voor de eerste leeftijdscategorie en de eliterenners wordt om 8u30 gegeven.

Yuzzu Gravel Series

Houffa Gravel is niet alleen een qualifier voor het WK gravel, maar maakt ook deel uit van de Yuzzu Gravel Series, de verzameling van de mooiste graveltochten in België. Pajot Gravel in Dilbeek mocht in april de spits afbijten en in juni stond met Dwars door het Hageland Gravel in Diest het tweede event op het menu. Houffa Gravel is op zondag 26 augustus de derde manche van de Yuzzu Gravel Series, die op 7 oktober wordt afgesloten met de Nationaal Park Gravel in Maasmechelen.

Update > meteen bingo

Het werd meteen een succesvolle ervaring voor veelkunner Van Aert. Hij won de race met om en bij de 9 minuten voorsprong op nummer 2 in de uitslag, Daan Soete ...

Alle info Houffa Gravel klik hier

Alle info Yuzzu Gravel Series klik hier

Archieffoto credit Veldritkrant - tekstbron: Golazo

 




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!