Merlier kan zichzelf opvolgen als winnaar Elfstedenronde

Merlier kan zichzelf opvolgen als winnaar Elfstedenronde

Na een onderbreking van een jaar wegens de coronapandemie staat op zondag een nieuwe editie van de Euro Shop Elfstedenronde op het menu. Tim Merlier wordt als topfavoriet gezien om zichzelf op te volgen in deze vlakke kasseikoers op West-Vlaamse bodem, met start en finish in Brugge.

In 2017 werd de befaamde Elfstedenronde (1943 - 1989) nieuw leven ingeblazen. Deze eendagswedstrijd had in het verleden knappe winnaars zoals Rik Van Looy, Patrick Sercu en Freddy Maertens. Na een verplichte pauze in 2020 staat de Euro Shop Elfstedenronde komende zondag opnieuw op de kalender als UCI Europe Tour cat. 1.1. met deelname van een mooi internationaal peloton.

De man met rugnummer 1 rijdt voor Alpecin-Fenix. De ploeg van de gebroeders Roodhooft heeft niet de WorldTour-status, maar rijgt wel al heel het seizoen de successen aan elkaar. Niet in het minst dankzij Tim Merlier. De voormalige Belgische kampioen zit al aan vijf zeges in 2021, waaronder winst in een massasprint in de Ronde van Italië. Merlier is dus meer dan ooit kandidaat om zichzelf zondag op te volgen in de Euro Shop Elfstedenronde. Al kan Alpecin-Fenix op meerdere paarden wedden, want met Jasper Philipsen heeft het team nog een tweede snelle en sterke kerel in de rangen.

Als het op sprinten aankomt in de Elfstedenronde, zijn Mark Cavendish en Dylan Groenewegen op papier namen van de andere teams die in het oog springen om Tim Merlier te weerhouden van de  zege.

Nog sprinters om in het oog te houden: Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Nicolo Bonifazio (Total Direct Energie), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), ...

Brugge

De start van de Euro Shop Elfstedenronde ligt in hartje Brugge op ‘t Zand. Het parcours slingert doorheen het mooie West-Vlaanderen. Terug in Brugge zijn er zes passages aan de finish op de Buitenkruisvest. In totaal is de wedstrijd 193,3 km lang. Op het parcours liggen niet minder dan 23 kasseistroken, goed voor 16,5 km gedokker in totaal. De renners moeten onder andere zes keer over de stenen van de Brieversweg (1,9 km), de Damsevaart Zuid - Kerkstraat (1 km) en de Moerkerkstesteenweg (300 m).

“We mochten, ook sinds de heropstart van deze semiklassieker, al mooie namen verwelkomen op het podium van de Elfstedenronde”, zei Brugs burgemeester Dirk De fauw. “In de eerste moderne editie leverden Wout van Aert en Mathieu van der Poel, in de hoofden van de wielerliefhebber toen nog gewoon twee crossers, een beklijvende sprint voor de overwinning. Daarna zagen we ook de ontbolstering van Tim Merlier als topspurter. We kijken uit naar deze zondag: bevestigen de bekende toppers of komt er opnieuw jong talent de neus aan het venster steken in Brugge?”

Schepen van Sport Franky Demon vervolgt: “Jong talent stimuleren om te fietsen is trouwens ook waar we in Brugge volop mee bezig zijn tijdens het WK-jaar. Meer dan veertig kinderen van 9 tot 12 jaar proeven momenteel van initiatielessen wielrennen, die we organiseren voor de heropstart van de jeugdwerking van de Koninklijke Brugse Velosport, de club die de Elfstedenronde halverwege de 20ste eeuw stichtte. Komend weekend gaan ook onze fietslesjes van start voor 100 Brugse kleuters. De fiets en de wielersport leven in Brugge, en we gaan dat vanuit de Stad blijven ondersteunen. De Euro Shop Elfstedenronde is een mooie gelegenheid om dat in de verf te zetten en om de pracht van onze stad in beeld te brengen.”

Naleven coronamaatregelen

In samenspraak met alle betrokken burgemeesters en politiezones zal de organisatie van de Euro Shop Elfstedenronde zondag de nodige coronamaatregelen nemen. De rennersparking zal niet toegankelijk zijn voor het publiek en voor het presentatiepodium en de startbox zal een ruime publieksvrije veiligheidszone ingebouwd worden. Iedereen die, omwille van zijn functie, in de buurt van de renners moet komen, zal een sneltest moeten ondergaan. Publiek langs het parcours is toegelaten, maar met mondmasker en met respect voor de gekende veiligheidsafstand van anderhalve meter. De aankomstzone wordt op 200 meter van de finish afgesloten voor het publiek. Stewards zullen toezien op de naleving van de coronamaatregelen.


Update: Tim Merlier slaagde er ook in, Mark Cavendish 2de en Sasha Weemaes 3de

Live op tv vanaf 15 u - op één/Sporza

Alle info van de Elfstedenronde klik hier



Fotocredit MTBNazgul - tekstbron: Golazo

 




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!