17-jarige crosser betrapt op cortisonegebruik. Coach pleegt zelfmoord

17-jarige crosser betrapt op cortisonegebruik. Coach pleegt zelfmoord

Schrijnend! Een ander woord is er niet voor. De 17-jarige veldrijder Fabio Verberckmoes werd na een veldrit half december betrapt op het gebruik van cortisonen. Volgens Verberckmoes' entourage ingespoten door zijn coach. Die beroofde zich ondertussen van het leven.

Fabio Verberckmoes is een Oost-Vlaamse junior. Geen toptalent, maar wel een degelijk crosser. "Als eerstejaarsjunior kende hij een topseizoen", aldus Eddy Van Bunder, ploegleider bij zijn team Cycling.be-Alpha Motorhomes. "Dit jaar deemsterde hij wat weg. Met als gevolg dat hij van trainer wisselde. Eddy V. -een onbekende coach voor ons, maar we laten onze jongens daar vrij in- zou zich over Fabio ontfermen. 'Ik breng hem terug op het niveau waar hij thuishoort', had hij Fabio verteld."

"Helaas", zucht Van Bunder. "Daar gebruikte hij dus blijkbaar een paardenmiddel voor. Volgens de ouders van Verberckmoes vertrouwde hij Fabio toe dat het over vitaminen ging. Maar in werkelijkheid ging het dus over cortisonen."

Na tweede plaats in Waalse Oleye

Tijdens een controle half december na een cross in het Waalse Oleye -waar Verberckmoes overigens tweede eindigde- werd hij betrapt op het gebruik van cortisonen. Dat werd vorige vrijdag bevestigd. Zaterdag werd Van Bunder op de hoogte gebracht. "Waarna we Fabio uiteraard onmiddellijk hebben ontslagen", aldus Van Bunder nog. "We zijn een team met een goede reputatie. Het is zeer jammer dat dit nu gebeurd is. Het enige wat we kunnen doen, was Fabio op non-actief zetten. Zijn schorsing gaat pas in op 26 januari, maar hij kan nu uiteraard al niet meer crossen." Verberckmoes riskeert minstens twee jaar schorsing, ook al wist hij niet van de cortisonen af.

Naast Verberckmoes ontfermde Eddy V. zich ook over Bryan Vispoel, een amateur uit Berlare. Die zou ondertussen ook aan de tand gevoeld worden over de manier van werken. Alsof dit verhaal nog niet schrijnend genoeg is, beroofde de coach in kwestie zich intussen van het leven.

Cycling.be-Alpha Motorhome -dat ook WK-geselecteerde Timo Kielich in zijn rangen heeft- benadrukt dat het zich volledig distantieert van alle betrokkenheid.

Foto: ©Start-Box.be / Tekst: Nico Dick




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!