Flandrien(ne)s à volonté. Maar nergens sprake van Sanne Cant

Flandrien(ne)s à volonté. Maar nergens sprake van Sanne Cant

Tussen alle uitslagen van de verkiezingen van de Flandrien(ne)s 2015 door, missen we één naam: Sanne Cant. Cant brak definitief door, pakte overwinningen bij de vleet en werd Belgisch, Europees en vice-wereldkampioene. Toch werd zij gisteren in Oostende niet eens vernoemd...

Greg Van Avermaet Flandrien. Terecht! Peter Sagan Internationale Flandrien. Terecht! Mathieu van der Poel Flandrien van het Veld. Terecht! En Jolien D'hoore Flandrienne. Jawel, terecht. Maar bekijk het puntenlijstje van die laatste uitslag en je merkt dat daar absoluut geen sprake is van Sanne Cant. Ook bij de genomineerden voor de Flandrien van het veld komt onze leading lady van de cross niet voor.

En dat uitgerekend in een jaar dat Sanne Cant haar beste seizoen ooit reed. Ze werd niet alleen voor de zesde keer Belgisch kampioene, maar kroonde zich voor het eerst in haar carrière tot Europees kampioene, pakte in Tabor maar heel nipt naast de wereldtitel en prijkt als nummer één op de UCI-ranking. Oh ja, ze werd ook nog eindlaureate in de Wereldbeker. En tussendoor was het boegbeeld van Enertherm-BKCP goed voor 26 overwinningen...

"Flandrienne verkozen op basis van resultaten op de weg"

Eind september vroegen we ons al af of de organisatoren van de Flandrien en de Kristallen Fiets Cant haar niet over het hoofd zouden zien. De Kristallen Fiets wordt pas op 2 december uitgereikt, dus dat antwoord blijven we u voorlopig schuldig. Maar bij de Flandrien is haar naam in elk geval niet gevallen.

Wij polsten Guy Fransen, algemeen Chef Sport van de organiserende krant Het Nieuwsblad. En die geeft toe wat verveeld te zitten met de situatie. "Vooreerst wil ik verduidelijken dat de Flandrienne niet verkozen wordt door een vakjury", aldus Fransen. "De dames verdienen -net als de nieuwelingen, junioren en beloften- punten aan de hand van hun resultaten en prestaties tijdens het wegseizoen. De meisjes in het veld komen daar niet voor in aanmerking."

"Over nadenken"

Cant kwam blijkbaar ook niet in aanmerking voor de titel van Flandrien van het Veld. "Die categorie is vorig jaar in het leven geroepen omdat we merkten dat de veldrijders nooit konden wedijveren met de mannen van de weg. Op die manier hebben we dat opgelost. Vorig jaar was Sven Nys de beste, dit jaar Mathieu van der Poel. Maar een aparte categorie voor de dames is er niet. Nog niet."

"Hier moeten we toekomstgericht wel eens over nadenken", besluit Fransen. "Om het plaatje volledig te maken, zouden we nog een categorie moeten toevoegen. Want nu is Sanne eigenlijk door de mazen van het net geglipt, terwijl ze een fantastische winter achter de rug heeft."

Dat denken wij ook. Als het dameswielrennen en -veldrijden wordt gepromoot, als Sporza vanaf deze winter het damesveldrijden ook live op tv brengt in de Bpost Bank Trofeemanches, dan is het toch bijzonder jammer dat een profrenster als Sanne Cant na een quasi perfect seizoen niet eens in aanmerking komt voor een bekroning. We zijn nu al benieuwd naar de Kristallen fiets én de andere uitreikingen die dit jaar nog volgen. Zou Cant overigens een kans maken op een nominatie als 'sportvrouw van het jaar'?

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!