Schurter wint in Bakoe. Hitte nekt Sven Nys (23ste): 'Volledig uitgeput'

Schurter wint in Bakoe. Hitte nekt Sven Nys (23ste): 'Volledig uitgeput'

Hij had er een goed oog in. 'Top tien misschien', klonk het voorzichtig optimistisch na een verkenning. Maar Sven Nys komt straks met een kleine kater terug naar huis. Hij finishte 23ste op meer dan 11 minuten van winnaar Schurter. "Een ware lijdensweg. Zeer jammer." Het goud ging naar Nino Schurter.

Ere wie ere toekomt: de Zwitserse mountainbikers legden een fantastisch parcours af in het Velopark van Bakoe. Topfavoriet Nino Schurter haalde het van zijn landgenoten Lukas Fluckiger en Fabian Giger. Op het stoffige, maar attractieve parcours maakten de Zwitsers brandhout van de concurrentie.

Onder hen dus ook de Belgen. Jeff Luyten (de voorbije dagen blijkbaar met koorts kampend) verdween na twee ronden al uit de wedstrijd. Sven Nys deed wel alles wat binnen zijn mogelijkheden lag, maar zicht op een toptienplaats had hij nooit.

Van 34 naar 17, van 17 naar 23

En daar zat uiteraard de hitte -tot nader order al jaren Nys' grootste vijand in zijn job- voor wat tussen. Gestart vanaf positie 34 rukte Nys snel op naar een 17de stek, met zicht op de top vijftien. Maar in de slotfase viel hij helemaal terug en werd finaal als 23ste afgevlagd.

Zijn tweet na afloop (we weten niet of Nys de tekst nog zelf kon intikken) liet niets aan duidelijkheid over. "Volledig uitgeput! Na iets meer dan een uur in dit weer zegt mijn lichaam 'stop!' Wat volgde was een lijdensweg. Zo jammer."

Aangezien de race in totaal meer dan 1u50 in beslag nam, heeft Nys dus nog goed vijftig minuten zwaar afgezien in wat zijn allerlaatste internationale grote afspraak uit zijn carrière was. De Crelanrenner had zichzelf ongetwijfeld een mooier afscheid geschonken. Dat kan hij volgende maand wel nog op het BK in Ottignies. Daar kan hij een gooi doen naar een vijfde nationale MTB-titel. Dit weekend wordt het helaas 'wonden likken'.

Foto: ©archiefveldritkrant.be




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!