Sweeck schorsen? Mens sana in corpore sano

Sweeck schorsen? Mens sana in corpore sano

Laurens Sweeck was de eerste in een rij van een twintigtal sporters die zich moest verantwoorden voor zijn relatie met 'ozondokter' Mertens. Volgens Het Nieuwsblad hangt de Belgische beloftenkampioen een schorsing van 2 jaar boven het hoofd na het het gebruik van... een babymedicijn. Absurd! Of Niet?

Mens sana in corpore sano. Of een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is een vaak aangehaald citaat, ontsproten uit een van de satires van de Romeinse dichter uit de oudheid Juvenalis. Het lijkt ons het vermelden waard met wat vandaag over Laurens Sweeck verschijnt in de Mediahuis-kranten: 'Schorsing dreigt na infuus met babyvoeding.'

Romeins dichter Juvenalis’ oorspronkelijke zin, deel uitmakend van satire X, klinkt als volgt: ‘Orandum est ut sit mens sana in corpore sanowat zoveel betekent als: ‘Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam'. Het was in 1861 dat Engelsman John Hulley voor het eerst ‘mens sana in corpore sano’ als motto naar voor haalde in functie van de sport en meer bepaald voor zijn Liverpool Athletic Club. Het paste bij de toenmalige elitaire visie op de sport die zich in Engeland ontwikkelde. Op de kostscholen kregen de rijke jongens naast een intellectuele ook een gedegen sportieve opvoeding, naar het ideaal van de veelzijdigheid. (Bron: klik )

Vaminolact is geen doping

Laurens Sweeck (21), vicewereldkampioen veldrijden bij de beloften, hangt volgens Het Nieuwsblad een schorsing van twee jaar boven het hoofd, omdat hij vijf infusen Vaminolact heeft aangekocht. Dat product is ontwikkeld als medicijn voor baby’s: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren kinderen worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding.

Het product staat niet op de dopinglijst, toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. ‘Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk’, zo luidt de argumentering.”

Aminozuren, bouwstenen van ons lichaam

Veldritkrant.be bekeek de bijsluiter van Vaminolact. Het zogenaamd medicijn is niet meer en niet minder dan een samenstelling van aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. Vaminolact blijkt inderdaad in eerste instantie op de markt gebracht voor infuus bij baby’s. Maar als we even de voedingssupplementenmarkt afgaan, vinden we vrij vlot een gelijkaardig product dat je zelfs kan innemen zonder water of fruitsap, met vruchtensmaak. Wellicht kan dus ook Vaminolact zonder infuus. Het gaat hier zeker niet om doping.

We besparen jullie een uitgebreide uitleg over sportvoeding. Maar laat ons stellen dat wanneer normale voeding ontoereikend is voor het functioneren in welke toestand dan ook, het aangewezen kan zijn om bij te passen met voedingssupplementen. In het geval van een baby is het soms een noodzaak om dat via een infuus te kunnen of moeten doen. Op basis van wat we in de krant lezen, is het absurd dat Laurens Sweeck überhaupt geschorst zou worden.

Johnny Maeschalck en Sporta

Laurens Sweeck laat zich in zijn zaak verdedigen door sportadvocaat Johnny Maeschalck, in opdracht van rennersvakbond Sporta. "Sweeck wordt genoemd in het zogeheten ozondopingdossier. Terwijl het niet eens over ozontherapie gaat", aldus zijn advocaat. ‘Hij is zelfs niet eens verhoord. Er is zelfs geen enkele positieve test, er is geen verboden middel, er is geen verboden dopingmethode. Ze hebben geprobeerd om iets te vinden om hem te veroordelen, wel, er is niets."

Sweeck, die in tegenstelling tot de profs moest verschijnen voor de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap, kent op 10 maart zijn lot. Ons inziens -tenzij er andere dingen zijn waar we geen weet van hebben- moet hij zich niet al te veel zorgen maken.

Foto's: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!