Bart Aernouts zet punt achter profcarrière

Bart Aernouts zet punt achter profcarrière

Bart Aernouts maakte vanmorgen via de sociale media bekend dat hij een punt achter zijn carrière zet. Aernouts is 32 en werd 15 jaar geleden wereldkampioen bij de junioren in Sint-Michielsgestel. Als prof groeide de Kempenaar door tot een stevige subtopper, maar kwam net dat tikkeltje te kort voor de absolute top.

Bart Aernouts werd bij het grote publiek bekend toen hij in 2000 wereldkampioen werd in Sint-Michielsgestel. Maar dat een juniorentitel geen garantie is om het ook bij de profs helemaal waar te maken, ondervond Bart aan den lijve. Aernouts was elf jaar prof in hart en nieren, werkte keihard, maar had meer dan zijn tijd nodig om het waar te maken bij de grote jongens.

Zoals hij het zelf meermaals verwoordde: "bij de junioren was ik de beste, maar dit was niet de sterkste lichting. Toen ik bij de beloften aan de slag moest, kwam dat besef snel." Toch schopte hij het makkelijk tot prof. Van 2004 tot 2011 bij Rabobank, lange tijd als ploegmakker van Sven Nys, daarna volgden drie jaar AA Drink, waarna hij begin dit seizoen als kopman werd binnengehaald bij Corendon-Kwadro.

Nieuwe trainingsaanpak

Was hij jaren aan een stuk een stevige subtopper, die af en toe eens uitpakte met een fraaie uitschieter, dan draaiden zijn twee laatste seizoenen in de soep. Een nieuwe trainingsaanpak bekwam hem vorige winter slecht. Dit seizoen deed hij het opnieuw op zijn oude vertrouwde manier, maar er volgde geen beterschap.

"Ik merk dat ik lichamelijk niet meer in staat ben om 100% te strijden", zegt Bart op zijn Facebookpagina. "Daarom maak ik deze moeilijke keuze. Ik heb heel veel aan de mooie veldritsport te danken en ben heel trots op mijn eigen bescheiden prestaties. Ik wil eerst en vooral mijn familie en de mensen die mij altijd geholpen hebben, erg bedanken. Ook al de ploegen waarin ik heb gereden ben ik erg dankbaar. Ik ben overal met open armen ontvangen en werd steeds met respect behandeld."

"Wat ik na mijn carriere ga doen, weet ik nog niet", besluit Bart Aernouts. "Ik denk over alles na, binnen een tijdje wordt dit wel duidelijk."

Beleefde jongen

Hoe wij ons Bart Aernouts zullen herinneren? Als de meest minzame crosser van zijn generatie! Altijd beleefd, met enorm veel respect voor zijn entourage en de pers. Altijd eerlijk en integer in zijn uitleg na de wedstrijd, ook als het wat minder ging. Een kwaliteit die respect verdient. Maar net daardoor was hij ook diegene die -iets té- weinig in de spotlights stond.

Aernouts was een stille, maar harde werker, die zich profileerde als ideale ploegmaat. Tegenstanders heeft hij niet. Ook op alle WK's waarvoor hij geselecteerd was, stelde hij zich zonder probleem ten dienste van de ploeg. Weinigen die dit kunnen zeggen in de veldritsport, een discipline waarin het individu het nogal dikwijls eens haalt van het collectief.


Foto's: ©Patricia Cristens / Veldritkrant




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!