Youngsters Van der Poel en Sweeck domineren Antwerpse Scheldecross

Youngsters Van der Poel en Sweeck domineren Antwerpse Scheldecross

Dat Mathieu van der Poel in de Scheldecross een rol van betekenis zou spelen, was voorspelbaar. Dat Laurens Sweeck zijn belangrijkste concurrent zou worden, iets minder. Het bewijst eens te meer dat een sterke lichting op komst is. Ook de jongeren Corné van Kessel (6de) en David van der Poel (7de) kleurden mee de koers.

Dat hij niet zo een goede dag had als vorige week in Overijse, wist Mathieu van der Poel na afloop. Bescheiden is hij altijd al geweest, de zoon van... "Maar ik kreeg hier vandaag een parcours op maat. Dat was mijn grote voordeel. Ik voelde dat ik op sommige passages het verschil kon maken.

En dat deed Van der Poel net voor half koers. Al had hij toen al maar één concurrent meer: Laurens Sweeck, ook al een belofte. De twee waren de voorbije week niet toevallig samen op (trainings)pad getrokken. Arbeid die rendeert. Want ook de Schriekse laatstejaarsbelofte toont al even meer dan profwaardig te zijn. Binnenkort mag Sweeck trouwens zijn krabbel onder een eerste profovereenkomst zetten.

Jeugd is klaar

Met de suprematie van het jonge duo kregen we nog eens de bevestiging dat de jeugd klaar is om het veldrijden in de toekomst te beheersen. Tom Meeusen -na een verschroeiende slotronde nog naar plaats drie gesneld- had er na afloop geen moeite mee om toe te geven. "Mathieu -en ook Laurens- reden te snel in de beginfase. Ik moest gewoon passen. Ik heb dan maar op de derde plaats gefocust. Een opdracht die hij met bravoure vervulde. Jammer voor Rob Peeters, die na een moeilijke periode knap meedeed voor de knikkers. Het leverde hem een vierde plaats op, voor Philipp Walsleben en... Corné van Kessel, David van der Poel en Diether Sweeck: nog drie piepjonge snaken die hun neus aan het venster steken.

Maar alle lof in Antwerpen gaat uiteraard naar het duo Mathieu Van der Poel-Laurens Sweeck. "Ik vreesde even dat het nog te vroeg was om alleen door te gaan", aldus Mathieu. "Maar ik had een aantal herkenningspunten op de omloop. Die stelden me gerust. Laurens kwam niet meer terug."

Sweeck verbaasde trouwen niet alleen het publiek, maar ook zichzelf. "Top vijf, daarvoor was ik naar hier afgezakt. Maar tweede worden? Nee, dat was absoluut niet de verwachting. Ook al werd ik op dit parcours al eens Belgisch kampioen." Toch was het al bij al een duidelijke tweede plaats: ondanks een lekke achterband in de slotfase, kwam zijn plaats niet meer in gevaar."

Opsteker voor Corendon

Winst voor BKCP-Powerplus en een podiumplaats voor Corendon-KwadrO. Voor BKCP is winst in een tv-cross -we rekenen even Sanne Cant, die bij Enertherm rijdt, niet mee- geleden van oktober (Van der Poel in Gieten). De Corendon-boys deden het nog minder goed. Antwerpen moet dus een opsteker zijn voor de broers Roodhooft en Marc Herremans, de respectieve teammanagers. En voor sponsor Corendon, dat dit seizoen voor het eerst geld in het veldrijden pompt, maar tot nog toe weinig return kreeg.

Oké, de broers Sweeck presteren wel al het hele seizoen super, maar zowel Laurens als Diether deden dat vooral -logischerwijze- in beloftenwedstrijden, hun eigen leeftijdscategorie. Top dat ze bevestigen bij de profs, ook al bleven op Linkeroever een paar toppers afwezig. Er bestaat nu al geen twijfel over dat de broers straks de stap naar de profs mogen zetten. Het is immers van de jongeren dat het moet komen, leerden we de jongste weken...
Foto's: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!