Klaas Vantornout veegt meteen de nul weg na zware Steenbergrcoss

Klaas Vantornout veegt meteen de nul weg na zware Steenbergrcoss

Klaas Vantornout heeft de Belgische seizoensopener in Erpe-Mere gewonnen. "Eindelijk! Ik stond hier eerder al vijf keer op het podium. Maar ik wilde die eerste van het seizoen zo graag eens winnen." Vantornout perste er een solo van een half uur uit. Sven Nys en Philipp Walsleben mochten mee op het podium.

75 podiumplaatsen eiste Jurgen Mettepenningen vorige week nog van zijn jongens op de ploegvoorstelling. "Ik geloof er in. We zijn er klaar voor", klonk het overtuigd. Zijn ploegleider Mario De Clercq sprong hem bij. "Zoals Vantornout tijdens de laatste stage rondreed, dat was ronduit indrukwekkend. We weten natuurlijk niet hoe ver de concurrentie staat, maar ik heb er een goed gevoel bij."

In Erpe-Mere liet Vantornout zien dat hij na zijn slabakkende tweede seizoenshelft van vorige winter opnieuw helemaal top is. Rond halfkoers reed hij weg van zijn gezellen Philipp Walsleben en Michael Vanthourenhout, die mooi het gaatje liet vallen. Knappe prestatie trouwens van de jongste van de Vanthourenhout-broers. De Europese beloftenkampioen was samen met Toon Aerts ongetwijfeld de revelatie van deze eerste cross van het seizoen. Alleen twee lekke banden hielden de jonge West-Vlaming van een zekere topvijfplaats.

Het zou zijn kopman worst wezen. Halfkoers vertrok Vantornout dus voor een lange solo op het niet te onderschatten parcours waar begin januari ook het BK wordt afgewerkt. Een matig gestarte Sven Nys reed in het vierde kwartier nog tot bij Philipp Walsleben, maar meer dan de tweede plaats zat er voor de Belgische kampioen niet meer in.

"Er valt meteen veel druk weg"

"Drie keer tweede, twee keer derde. Eindelijk kan ik hier eens winnen", aldus Vantornout. "Zo valt meteen een pak druk van de schouders. Oké, dit is geen tv-cross, maar er is toch heel wat belangstelling. Ik denk dat mijn sponsors dit wel kunnen smaken. Na een lekke band in de eerste koershelft viel ik wat terug, maar ik kon snel opnieuw aansluiten. Toen waagde ik mijn kans en ik had snel een gaatje van twintig seconden. Ik wist toen al dat ze mij niet snel nog zouden terugpakken."

Sven Nys probeerde het nog in de slotfase, maar zijn motor sloeg duidelijk te laat aan. "Ik nam bewust een tragere start", aldus Nys achteraf. "Ik zag onder meer Tom Meeusen een blitzstart nemen, maar op dit zware parcours was dit geen optie. Nog andere jongens waaiden snel terug. Zelf rukte ik stelselmatig op naar de kop van de koers, tot ik volle finale nog ten val kwam, mijn derde schuiver van de dag trouwens. Klaas was op dat moment wel al een eind weg. Maar ik ben tevreden met deze ereplaats. Hier kan ik mee weg."

Eenzelfde reactie bij Philipp Walsleben trouwens. "Ik reed de hele koers met een klein beetje reserve rond. Klaas volgen lukte net niet, maar ik wilde in de slotfase wel nog Sven Nys afhouden. Ook dat lukte me niet, maar ik ben met deze prestatie zeker niet ontevreden. Hier kan ik verder op bouwen." Ook zijn jonge BKCP-Powerplusploegmakker Wietse Bosmans, die als vierde werd afgevlagd, blikte tevreden terug. "Ik kon 50 minuten à bloc gaan, de laatste tien minuten lukte dat niet meer, maar daar kan aan gewerkt worden." Toon Aerts was met zijn vijfde plaats de beste Telenet-Fidearenner. Zonder meer een knap resultaat van de laatstejaarsbelofte.

De top tien werd volgemaakt door respectievelijk Jim Aernouts, Laurens Sweeck, Kevin Pauwels, Bart Aernouts en Thijs van Amerongen. Later vanavond mag u op deze website nog een analyse verwachten van deze eerste profveldrit van het seizoen op Belgische bodem...

Foto's: ©PatjeCosyn/Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!