Sven Nys: 'Maximum 30 km/u? Ik vrees dat ik die regel ga overtreden'

Sven Nys: 'Maximum 30 km/u? Ik vrees dat ik die regel ga overtreden'

Vanaf volgende maandag geldt een nieuwe verkeersregel: op een groot aantal goed berijdbare paadjes en op landbouwwegen geldt van dan af een snelheidsbeperking van 30 km/u. "Sorry, maar ik vrees dat ik deze regel ga overtreden", tweet Sven Nys.

Het gaat om alle wegen die worden aangeduid met de verkeersborden F99a, b of c. Ze zijn voorbehouden voor voetgangers, fietsers, ruiters en landbouwvoertuigen, en er geldt op dit moment nog geen snelheidsbeperking. Vanaf maandag wordt dat dus 30 kilometer, een snelheid die geoefende wielrenners - of veldrijders - makkelijk halen.

Kamerlid: "Wellicht geen controle op fietsers"

Oorspronkelijk was het nochtans niet de bedoeling wielrenners of wielertoeristen te treffen. "Ik heb zelfs niet stilgestaan bij het effect van de nieuwe wet op wielertoeristen", geeft kamerlid Jef Van den Bergh -die het wetsvoorstel indiende- toe aan Het Nieuwsblad. "Het doel was om een anomalie uit het verkeersreglement te halen. Als je nu kijkt op een wegenkaart met de snelheidsbeperkingen erbij, zie je dat al die kleinere wegen daaraan ontsnappen. Omdat het onzinnig is overal extra borden te plaatsen, hebben we de beperking toegepast op deze specifieke verkeersborden. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat er op fietsers gecontroleerd zal worden."

Feit is uiteraard dat trainende profs of andere wielrenners snel de voorgeschreven snelheid zullen overtreden. Wielerbond Vlaanderen, bij monde van voorzitter Jules Vandergunst, reageerde verrast. Ook Sven Nys schrikt zich een hoedje en reageerde al via Twitter. "Sorry, maar ik vrees dat ik deze regel ga overtreden", tweette de Belgische kampioen. Wat later gaf Nys nog wat extra duiding rond zijn eerste tweet: "Respect voor ieder zijn mening en veiligheid boven alles. Maar gaat dit niet wat ver?"

Zo ontstaat een paar maanden na de heisa rond de ribbelstroken alweer een discussie rond fietsers op de openbare weg. Leuk voer voor de media, maar wellicht een storm in een glas water, tenminste als we kamerlid Van den Bergh mogen geloven...




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!