KBWB formeel: 'Bina had geen startrecht in de crossen die hij won'

KBWB formeel: 'Bina had geen startrecht in de crossen die hij won'

Martin Bina schreef de voorbije weken twee B-crossen op zijn naam. Blijkt nu dat de Tsjech in die wedstrijden echter geen startrecht had. Dat bevestigde Jos Smets, algemeen directeur van de Belgische Wielrijdersbond KBWB, aan Veldritkrant.be.

 

Een tweede plaats in Knesselare, winst in Hoboken en in Stabroek, telkens in B-veldritten (wedstrijden voor elites zonder contract en beloften). Mooie resultaten voor de renner van het Kwadro-Stannahteam, al bleek snel dat niet iedereen even enthousiast was met Bina's overwinningen. "Martin Bina won eind januari de laatste Wereldbekermanche in Hoogerheide. Wat heeft die te zoeken in het B-circuit?", foeterden enkele eliterenners zonder contract. "Die komt onze 'prijzen' inpikken." Maar mocht Bina eigenlijk wel starten in deze wedstrijden? Niet dus. Navraag bij Jos Smets, algemeen directeur van de KBWB, bracht duidelijkheid.

 

"Nee!", zegt Smets kordaat. "Een buitenlandse veldrijder die in de top vijftig van de UCI-ranking staat mag niet deelnemen aan een nationale wedstrijd in België. En dat is uiteraard elke B-cross, maar ook enkele A-veldritten, zoals Laarne. Wat er fout is gelopen? De wedstrijdcommissarissen hebben de voorbije weken niet stilgestaan bij deze regel. Niet onlogisch, want het valt zelden voor dat een topper zich aanmeldt voor een regionale wedstrijd. En dat hadden ze in Knesselare, Hoboken en Stabroek dus ook niet verwacht. Maar deze week hebben we onze mensen wel geïnterpelleerd om op te letten."

 

En dat deden de afgevaardigden. Zo werd David van der Poel vandaag nog de start ontzegd in de B-cross van Meerhout. Ook de Nederlandse belofte staat in de top vijftig van de UCI. Of Bina zijn zeges of prijzengeld alsnog moet inleveren, wilden we nog weten. Maar daar kon Jos Smets, die in het buitenland vertoeft, ons gisteren nog niet op antwoorden...


foto: ©Patje Cosyn




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!