Tom Meeusen: 'Klassiekers winnen is belangrijker dan regelmaat'

Tom Meeusen: 'Klassiekers winnen is belangrijker dan regelmaat'

Morgen wordt in Erpe-Mere het Belgische veldritseizoen voor onze profs afgetrapt. Vorig jaar stond Tom Meeusen er meteen op het podium. Ook nu is de honger groot. "Snel winnen neemt druk weg. Maar ik mik deze winter vooral op een paar mooie klassiekers."

Een afgetrainde Tom Meeusen, vorige zondag op de teamvoorstelling en fandag van Telenet-Fidea. De Essenaar kreeg meermaals te horen dat hij 'scherp stond'. De complimentjes deden hem glunderen. Dat hij er klaar voor is, meldde de ploegleiding er graag bij.

Nochtans hebben we jou de voorbije zomer niet écht veel in beeld gezien, Tom...

"Dat klopt. In die mate dat we ons -mijn entourage en ik- zelfs wat zorgen maakten. In het verleden liet ik me altijd wel een keertje opmerken in de voorbereiding, maar dit jaar is dat niet gelukt. In het mountainbiken was ik conditioneel net niet goed genoeg om mee te doen met de besten, en op de weg had ik dan weer de weerslag van die mountainbike-trainingen. Toch heeft de combinatie van de twee mij deugd gedaan. Mentaal heb ik het -bij gebrek aan resultaten- soms wat moeilijk gehad, maar dat is achter de rug. Integendeel, ik heb het gevoel dat ik nu frisser dan ooit aan de start van het seizoen sta. Ook de honger was nooit zo groot."

Dus vlieg je er in Erpe-Mere meteen in?

"Absoluut. Vorig jaar won ik vrij snel in Laarne en 's Hertogenbosch. Het nam meteen wat druk weg. Dus ik wil ook nu de start niet missen. Al mik ik deze winter vooral op het binnenhalen van een paar klassiekers. Dat is mijn grootste doel."

Moet een kopman -want zo ben je hier vandaag voorgesteld- niet mikken op regelmaat? Moet die niet een hele winter top zijn?

"Kijk, 2014-2015 wordt belangrijk. Ofwel blijf ik een subtopper, ofwel stoot ik definitief door naar de top. Een sleuteljaar dus Maar wat is belangrijk om het etiket van topper opgekleefd te krijgen? Vorig jaar werd ik derde in de eindstand van de Superprestige én van de Bpost Bank Trofee. Weet je wat jullie na afloop van mij onthielden? Dat ik de Koppenbergcross en de wereldbekermanche in Nommay won. Conclusie: er staan op de belangrijke momenten is belangrijker dan regelmaat in de prestaties. Zeker voor mij, want ik wil me niet langer spiegelen aan Sven Nys."

Verklaar je nader...

"Ik heb de motor van Sven Nys niet. Twee jaar geleden heb ik dat eens geprobeerd. Het is me slecht bevallen. Ik zal niet overál top zijn. Ik ben iemand die moet toeslaan op de momenten dat er zich kansen aandienen. Als ik er dan een paar keer in slaag te winnen, zit het goed."

Als kopman van de ploeg moet je toch wat druk voelen?

"Ach, dat valt best mee. Ik vind het logisch dat ze me uitspelen als kopman. Bart Wellens, Corné van Kessel en Thijs van Amerongen zijn jongens die het podium kunnen halen, maar om te winnen wordt op mij gerekend. Daar moet ik mee omkunnen. En dat kan ik ook. Ik heb wel de intentie om iets meer tégen mijn natuur koersen dan vroeger. Ik durfde nogal eens mee de koers openbreken, terwijl ik eigenlijk ontdekte dat ik meer een finisher ben. Ik denk dat ik een hoger rendement kan halen als ik wat afwachtender koers."

Wat vind je trouwens van de nieuwe shirts van Telenet-Fidea?

"Mooi. Ja, toch? Het was in eerste instantie wat wennen. Maar ik kan er wel mee leven. Trouwens, als er wat modder aanplakt, trekken die truitjes toch allemaal op elkaar..."




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!