Kenneth Van Compernolle koerste gisteren in... Sarajevo: 'Puur avontuur'

Kenneth Van Compernolle koerste gisteren in... Sarajevo: 'Puur avontuur'

Belgisch elite zonder contractkampioen Kenneth Van Compernolle stortte zich onlangs in een avontuur door voor een Servisch team te gaan rijden. "Maar voorlopig valt het allemaal mee." De voorbije weken koerste hij in Polen, Servië en Bosnië-Hercegovina.

De Belgische crossteams moesten Kenneth Van Compernolle niet, ondanks zijn nationale titel bij de elites zonder contract in Waregem, begin januari. Uiteindelijk vond de Beernemnaar onderdak bij het Servische CCN-Metalac. Opmerkelijk, de contacten kwamen tot stand via.... Patrick Tuerlinckx, in eigen land verguisd wegens frauduleuze praktijken.

Het zal toch niet waar zijn dat de veroordeelde Tuerlinckx nu in Servië aan de bak is als ploegleider?

Van Compernolle: "Nee, nee. Dat mag hij ook niet, want hij mag vijf jaar lang geen functie in de wielersport meer uitoefenen. Wees gerust, hij fungeerde alleen als tussenpersoon. Bij zijn voormalige DNCS-team had hij een paar Servische jongeren in de ploeg. Via hen is hij in contact gekomen met CCN-Metalac en kreeg ik de kans voor dat team te tekenen. Ik heb niet getwijfeld, want eindelijk -en dat is van in mijn Sunwebperiode geleden- kan ik me opnieuw voorbereiden op het veldritseizoen via een paar rittenkoersen. En dat is toch onontbeerlijk."

Die ritttenkoersen zijn niet bij de deur, zo blijkt...


Van Compernolle: "Klopt. De voorbije weken reed in de Tour of Mapolska in Polen en de Ronde van Servië. Twee driedaagse rittenkoersen. De Ronde van Servië was oorspronkelijk zes dagen lang, maar de steden hebben daar de voorbije maanden zwaar moeten investeren door de verschrikkelijke weerstoestanden. Het geld was op om zes ritten te voorzien. Maar na afloop reden we nog een eendagskoers in Bosnië-Hercegovina. In Sarajevo."

Klinkt niet als de meest aantrekkelijke plaats om te koersen.


Van Compernolle: "Eerlijk, ik ben vooraf met een bang hartje vertrokken. Polen en Servië waren mij al behoorlijk onbekend, Sarajevo heeft niet de beste naam en in het team kende ik ook al niemand. Gelukkig spraken de ploegleider en twee renners een heel klein beetje Engels, net als ik. Zo konden we toch naar behoren communiceren. En Sarajevo.. Dat valt best mee. Na de oorlog daar (in de jaren '90) is de stad ondertussen helemaal heropgebouwd. Alleen buiten de stadsmuren kom je op plaatsen waar de tijd stil is blijven staan. Maar al bij al kijk ik tevreden terug."

Hoe lang wil je bij CCN-Metalac blijven?

Van Compernolle: "Dit is een noodoplossing, natuurlijk Maar wel een goede. Zoals ik al zei, ik kan me terdege voorbereiden op de winter, dankzij die rittenkoersen. Volgend crossseizoen is het dan aan mij om te presteren en te hopen dat ik alsnog opgevist word door een beter team. Want momenteel verdien ik niet genoeg om rond te komen, daar moet ik niet flauw over doen. Ik zie het als een laatste investering. Lukt het volgende winter niet om betere prestaties neer te zetten tussen de grote jongens, dan moet ik daar de juiste conclusies uit trekken."

Straks krijg je er wel een West-Vlaams maatje bij. Berne Van Keirsbilck zet ook de stap naar CCN-Metalac.


Van Compernolle: "Ik ken Berne voorlopig nog niet. Maar daar zal snel verandering in komen, vermoed ik. Leuk dat we straks toch met elkaar kunnen optrekken en ons eigen taaltje spreken. Want nu volgen een paar kermiskoersen en de Ronde van Luik, maar de kans is reëel dat daarna nog een Hongaarse rittenkoers op de agenda staat..."


Foto: Van Compernolle in de aanval in Tour of Serbia (copright Tour of Serbia)




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!